Amerikaanse dollar stijgt na beslissing Fed

De kogel is door de kerk, niet dat het een verrassing is, maar de Federal Reserve heeft eindelijk na lange tijd de rente nog eens verhoogd. Marktkenners en analisten doelden al maanden op deze stap, de cijfers waren dermate goed dat de centrale bank eigenlijk geen andere keuze had. De dollar reageert euforisch en stijgt fors na de beslissing van de Fed.

Het verschil tussen de Amerikaanse centrale bank en de andere  centrale banken kan niet groter zijn. Bijna overal ter wereld worden de rentes verlaagd en vastgepind, de Federal Reserve daarentegen gaat de andere kant uit. De Amerikanen zijn duidelijk op weg naar een monetair beleid dat minder soepel is.

Daar is uiteraard een goede reden voor, een soepel beleid dient namelijk om een moeizame economie te ondersteunen. Vermits de Amerikaanse economie stevig aan het herstellen is, kan de Federal Reserve het zich veroorloven om de rente terug te verhogen.

Voorzitter Janet Yellen verhoogde de rente woensdagavond met 0,25 procentpunten van 0,50 naar 0,75 procent. Het is slechts de tweede ‘rate hike’ sinds de financiële crisis, dit jaar had de Fed eigenlijk vier renteverhogingen gepland maar door de teleurstellende cijfers begin dit jaar werd het plan uitgesteld.

De marktreactie bleef nagenoeg stabiel vermits beleggers deze rentestap al lang op voorhand hadden zien aankomen en dus is de renteverhoging al verwerkt in de financiële markten. De dollar reageerde echter wel bijzonder hevig, de Amerikaanse eenheidsmunt noteert nu op het hoogste peil sinds 2003.

Het ziet er naar uit dat de dollar nog harder zal gaan stijgen de komende jaren. De Federal Reserve is van plan om de komende twee tot drie jaar de rente te doen stijgen naar 3 procent. Volgend jaar staan er drie verhogingen op de agenda, in 2018 zou de rente naar 2,10 procent moeten gaan en in 2019 richting de 3 procent.

Hiermee toont de centrale bank aan dat het vertrouwen in de Amerikaanse economie groot is. Zolang de macro-economische cijfers goed blijven, zal de Federal Reserve het monetaire beleid blijven verstrakken. Hierdoor wordt een pariteit tussen de dollar en de euro zo goed als een zekerheid.

Bronnen: De Tijd, Marketwatch, ThisIsMoney

Foto: Geralt – Pixabay