Dow Jones naar recordkoers van 20.000 punten

Sinds de Amerikaanse verkiezingen van 8 november stijgen de Amerikaanse beursindexen onophoudelijk richting nieuwe recordhoogtes. Marktkenners noemen dit fenomeen de ‘Trump Rally’ vanwege het positieve effect van zijn verkiezing op de financiële markten. De Dow Jones Industrial Average is sinds de verkiezingsdag gestegen van 17.933 naar 19.898 punten.

Het duurt hooguit nog een maand vooraleer Donald J. Trump tot president van de Verenigde Staten van Amerika wordt benoemd, toch hebben de financiële markten al duidelijk gemaakt welke richting ze kiezen. Elke week worden er nieuwe recordhoogtes genoteerd.

De reden waarom de beursindexen in Amerika zo explosief stijgen, is omdat de regering van Trump vol inzet op binnenlandse investeringen. Dit beleid zal uiteraard in het voordeel zijn van Amerikaanse bedrijven, bedrijfswinsten zullen de komende jaren wellicht fors toenemen.

Indirect betekent dit ook dat de rente en de inflatie geleidelijk aan zullen meestijgen met de aantrekkende economie. Kortom, alle signalen staan op groen voor beleggers om de rit naar boven niet te missen. Het beurssentiment in Amerika is zodanig positief dat zelfs particuliere beleggers hun graantje willen meepikken.

Dow Jones Industrial

De Dow Jones Industrial is op een zucht verwijderd van een nieuwe mijlpaal, de 20.000 puntengrens. Er staat veel op het spel bij het bereiken van deze grens, zo zal de Federal Reserve zich waarschijnlijk laten leiden door de stand van de DJI voor de komende renteverhogingen.

De tweede renteverhoging heeft klaarblijkelijk niet veel invloed gehad op het momentum, er werd gevreesd dat een renteverhoging voor een crash zou zorgen, maar de rentestap was duidelijk al verwerkt in de beurskoersen.

Als de Dow Jones de 20.000 puntengrens doorbreekt, kan de Federal Reserve de geplande renteverhogingen voor 2017 zonder al te veel zorgen uitvoeren. De macro-economische cijfers zijn immers goed en rechtvaardigen een verstrakking van het monetaire beleid.

Maar marktkenners waarschuwen voor de keerzijde van de medaille, in geval dat de DJI terugvalt naar 19.000 of 18.000 punten, kan dit ervoor zorgen dat Federal Reserve opnieuw zal aarzelen om de rente te verhogen omdat dit zou indiceren dat de Amerikaanse groeitmotor terug hapert.

In dit extreme geval zal het monetaire beleid opnieuw volledig omgekeerd worden naar een versoepeling met dalende rentes als gevolg. Het beurssentiment valt dan terug wat een einde betekent voor de ‘Trump Rally’.

Bronnen Marketwatch, Finfeed, NYTimes

Foto: Wikimedia