Kunnen centrale banken nog terugkeren naar normaal beleid?

2016 zal de geschiedenis in gaan als het jaar waar de centrale banken overal ter wereld de grenzen van hun kunnen opzochten en bereikten. Dit om de economie te doen blijven groeien als is de vraag nog steeds als deze niet verslaafd is geraakt aan deze enorme financiële injecties.

Zowel de ECB, de FED, de Bank of England als de Bank of Japan grepen de voorbije jaren massaal in op de financiële markten om de eigen economie te ondersteunen. Dit door middel van het verlagen van de interestvoeten tot zelfs negatieve waardes of het massaal interveniëren met behulp van een QE-programma.

Deze enorme interventies blijven echter niet zonder gevolgen waardoor de wereldeconomie nog een terugslag kan verwachten van dit alles. Onder meer de historische lage rentevoeten hebben ervoor gezorgd dat de banken hun winstmarges sterk zagen dalen. Ook het massaal opkopen op de markten zorgt voor een golf van speculatie en niet voor hogere investeringen.

Ook het verslaafd geraken aan de maandelijkse kapitaalinjecties is een gegeven waar de financiële markten moeilijk kunnen van afkicken. Ongeacht wat er gebeurd, de ECB blijft geld in het systeem oppompen. Dit is alvast de heersende gedachte op de beurzen.

Ondanks dit alles lijkt het erop dat ook de ECB dit jaar heeft ingezien dat zijn QE-programma niet onbeperkt kan doorlopen. Deze kapitaalinjecties van de centrale banken zullen volgend jaar wereldwijd verder afgebouwd worden waarbij men hoopt dat er terug een normale situatie zal terugkeren op de wereldwijde markten.

De vraag is echter als dit alles wel mogelijk is zonder een nieuwe financiële crisis uit te lokken. Historisch gezien werden eerdere crisissen min of meer uit gezweet. De laatste financiële crisis daarentegen werd grotendeels kunstmatig weggewerkt door het aangaan van hogere schulden (aangemoedigd door de historisch lage rentes) en een continue geldstroom vanuit de centrale banken.

Het risico bestaat dan ook dat de economie harder dan verwacht zal reageren als dit alles terugkeert naar een normale situatie. De rekening van de vorige crisis is nog steeds niet betaald welke vroeg of laat zal terugkeren. Hopelijk gebeurt dit alles niet op hetzelfde moment tijdens een nieuwe crisis en tijdens het stopzetten van de financiële injecties.

Onder meer in Zuid-Korea werd reeds expliciet gewaarschuwd voor het gevaar welke uitgaat van de drastische interventies vanuit de centrale banken. Het wordt alvast bang afwachten wat de gevolgen zullen zijn indien de rentevoeten terug stijgen naar een normaal niveau. Onder meer de schuldenberg die enorme proporties heeft aangenomen zal hier hierbij een belangrijk aandeel spelen in de toekomst.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com