OPEC-beslissing zal uitvoer olie naar Europa doen dalen

Nu de beslissing omtrent een productieverlaging door de OPEC een feit lijkt te zijn zal dit ook een impact hebben de wereldwijde oliestromen. Op welke wijze deze evolueren bekijken we hieronder meer in detail.

De OPEC heeft de afgelopen maand een grote impact nagelaten op de wereldwijde olieprijzen. Wat echter ook gepaard gaat met deze productieverlaging is het wijzigen van de dagelijkse olieleveringen naar de diverse continenten.

Op het eerste zicht zal voornamelijk de oliestroom tussen Rusland en Europa wijzigen waarbij een sterke daling te verwachten valt vanuit Rusland , één van Europa’s belangrijkste leveranciers (4,5 miljoen vaten/dag). Ook vanuit het Midden-Oosten is een lichte daling te verwachten richting Europa (2,4 miljoen vaten minder/dag).

De transporten vanuit het Midden-Oosten richting Azië zullen naar verwacht amper wijzigen, ongeacht de stijgende prijzen. Dit wordt onder meer bevestigt door Koeweit en Saoedi-Arabië welke duidelijk laten blijken voorkeur te geven aan de sterk groeiende markt in Azië. Ook vanuit Rusland wordt er amper een daling verwacht naar de landen in de Aziatische regio.

De reden hiertoe is het belang om geen marktaandeel te verliezen in Azië, een continent dat nog steeds groeiende is en een enorme energiehonger heeft. Europa daarentegen is minder belangrijk geworden dan Azië en is op langere termijn een minder interessante markt dan bijvoorbeeld China. Ook de Verenigde Staten zullen een minder grote hoeveelheid olie mogen verwachten vanuit het Midden-Oosten, echter een kleinere daling dan het Europese continent.

Het belang van dit alles is niet te onderschatten waarbij handelaren in ruwe olie onder meer tankers moeten inhuren om de olie over lange afstanden te transporteren. Ook raffinaderijen moeten voorbereid zijn om de aanvoer van de specifieke olievariaties te kunnen verwerken.

Door deze gewijzigde verwachtingen zal de tanker-markt nog verder onder druk komen te staan. Dit komt omdat de afstand tussen Azië en het Midden-Oosten kleiner is dan deze naar Europa. 2013 was reeds het slechtste jaar ooit voor supertankers, een gegeven wat in 2017 opnieuw kan voorvallen. Het enige lichtpuntje hierin kan het verschil in prijzen tussen verscheidene regio’s zijn waarbij olie van de ene regio wordt getransporteerd naar de andere.

Het marktaandeel in Azië is de afgelopen jaren sterk gewijzigd. Waarbij Saoedi-Arabië vroeger heer en meester was in de regio is Rusland een sterke concurrent geworden. Beide partijen leveren op dagelijkse basis ongeveer 1 miljoen vaten/dag aan China welke ondanks de groeivertraging een niet te stille energiehonger heeft.

In Europa daarentegen is de vraag naar olie stabiel en zelfs licht dalend op termijn, dit door de opkomst van milieuvriendelijke alternatieven. In Azië daarentegen is de energiegroei de komende decennia zodanig hoog dat zelfs massale investeringen in zonne-energie, windenergie en kernenergie niet volstaan om voldoende energie te leveren. Hierdoor zullen de olie-, gas- en kolenindustrie nog jaren bloeien.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com