DJI 20.000 punten slechts op 46 punten verwijderd

Beleggers kijken nauwgezet naar de evolutie van de oudste aandelenindex van Amerika, nog slechts 50 punten en de Dow Jones Industrial doorbreekt de magische grens van 20.000 punten. Het duurt nu al enkele dagen, de grens laat zich niet zomaar slopen maar zoals de het er naar uitziet, zal de positieve trend aanhouden en is de kans op een ‘doorbraak’ zeer groot.

Het gaat de Amerikaanse beurzen voor de wind sinds de presidentsverkiezingen, de oudste beursindex van de Verenigde Staten is bezig aan een ongeziene stijging richting een ‘all time record’. Hoewel de trend voorspelt dat de absolute recordkoers gehaald zal worden, is dit toch niet zo vanzelfsprekend.

De index, die de 30 grootste bedrijven van de V.S.A. vertegenwoordigt zoals bv. Coca-Cola en McDonald’s Corp., staat op het punt de 20.000 punten-grens te doorbreken. Niet bepaald een simpele opdracht vermits de korte termijnbeleggers het psychologisch moeilijk hebben met dit rond getal.

Rond de 20.000 punten-grens zullen er veel koop- en verkooporders geplaatst worden en de kans is groot dat de verkooporders in de meerderheid zullen zijn waardoor de koers dagenlang naar beneden geduwd kan worden om dan telkens weer tegen het plafond te botsen.

Hetzelfde scenario deed zich voor in 1999, toen doorbrak de Dow Jones Industrial de 10.000 punten-grens maar het duurde een ‘eeuwigheid’ (10 jaar) om dit punt losjes te overstijgen en volledig door te breken naar hogere oorden. Pas in 2010 was er sprake van een éénrichtingsverkeer naar boven toe.

Het is ook geen toeval, want vanaf 2010 is de Federal Reserve begonnen met het versoepelen van het monetaire beleid. Dat is ook voornamelijk één van de redenen waarom we sinds 2010 in een stevige bull-markt zitten.

Een andere reden is de verkiezing van Donald J. Trump als nieuwe president van de V.S.A., dan spreken we over de beurshausse van de afgelopen weken die ervoor zorgt dat de 20.000 punten-grens opeens dicht in de buurt komt.

Brad McMillen, hoofdstrateeg van Commonwealth Financial, is postief over de huidige ontwikkelingen en denkt niet dat we lang rond de 20.000 punten zullen blijven hangen.

Volgens hem ligt de weg open naar nog hogere koersen als de 20.000 grens wordt doorbroken. Hij is ervan overtuigd dat er voldoende signalen, zoals bv. een aantrekkende economie, op groen staan die een verdere hausse zullen ondersteunen.

Bronnen: CNBC, De Tijd, Nasdaq

Foto: Geralt – Pixabay