Hoofdeconoom ECB wil grotere banken

Peter Praet, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), geeft in een interview met Martin Visser en Dorinde Meuzelaar van DFT aan dat de oplossing voor de gevoeligheid van banken voor schokken in nationale economieën grotere banken zijn.

U leest het goed. Praet wil dat Europese banken gaan fuseren om zo nog grotere banken te creëren.

Een andere reden daarvoor is huidige slechte winstgevendheid, aldus Praet. Daarbij is hij in zijn totaliteit niet bang voor nieuwe too big to fail-banken. Praet:

There is another problem and that is the cost level of banks. It is still too high in many countries and it is the reason why banks’ profitability remains weak. You need profitable banks to have a resilient banking sector that helps the real economy. There is hence a need for consolidation in the banking sector

In het kort komt het er op neer dat banken moeten gaan fuseren. Op de vraag of hij inderdaad nog grotere banken wil en daarbij niet bang is voor nog meer too big to fail-instituties geeft Praet als antwoord:

I definitely think that we must have pan-European banks. Because at the scale of the euro area, they will not be too big. The basis is a European backstop

Praet heeft kritiek op de Europese bankenunie. Er is wel Europees toezicht maar de risico’s worden nog altijd grotendeels door individuele lidstaten gedragen. Binnen vijf jaar moet de bankenunie worden afgemaakt en de risico’s op Europese schaal worden gedeeld.

Daarmee kan de gemiddelde Europeaan garant staan voor welke Europese probleem-bank dan ook en grotere banken zullen daarvoor gaan zorgen.

Ook een fijne gedachte gezien alle marktmanipulaties en miljardenboetes die op zijn gelegd door en aan die grootbanken.

Waarbij de gemiddelde executive overigens weg liep zonder strafblad, maar nog steeds vaak met miljoenenbonus.

Wie in zo’n concentratie van macht een probleem ziet is toch echt niet goed bij zijn hoofd.

Ondertussen worden honderdduizenden bankmedewerkers ontslagen, want niet winstgevend, terwijl klanten online “af worden gewerkt”.

Duidelijk dat er bij de ECB liever niet achterom wordt gekeken.

Dat juist een splitsing van too big to fail banken, die toch voor een groot deel de crisis veroorzaakten, bij zou kunnen dragen aan de nodige veiligheid van het systeem lijkt in de ECB-wandelgangen niet aan de orde.

Hoe groter, hoe beter, lijkt het credo.

Alles voor het Europa-project in handen van de non-chosen few.

Bronnen: DFT, New Europe, Reuters

Foto: Flickr