Turkse lira blijft dalen, Turkse centrale bank verrast

Sinds Donald Trump werd verkozen tot president van de Verenigde Staten hebben opkomende markten het zwaar. Dat geldt ook zeker voor Turkije, een land dat sinds de staatsgreep afgelopen zomer sowieso wankelt.

De Turkse lira werd sinds de Amerikaanse verkiezingen 10 procent minder waard en kijkt voor het gehele jaar tegen een verlies aan van 20 procent tegenover de dollar.

Verschillende aanslagen die het land teisteren maken de gehele situatie er niet beter op.

Erdogan riep het Turkse volk begin deze maand op om de lira te steunen, bijvoorbeeld door geld dat op buitenlandse rekeningen staat, in totaal gaat het om 140 miljard dollar, om te zetten in lira’s.

Hij riep Turken ook op om in goud te investeren. Zo lang het maar geen dollars betreft lijkt Erdogan het prima te vinden. Volgens Erdogan moet de economische sabotage van vijandige staten – lees de VS en haar dollar – afgeslagen worden.

De Turkse lira ging ook weer flink lager ten opzichte van de dollar afgelopen maandag, nadat bekend werd dat Andrey Karlov – de Russische ambassadeur in Turkije – was vermoord in de Turkse hoofdstad Ankara.

Toch lijkt het beleid van de Turkse overheid, en dan voornamelijk de centrale bank van Turkije, niet alleen gefocust op het ondersteunen van de munt.

De Turkse centrale bank, de TCMB, liet gisteren namelijk tegen de verwachting in de drie belangrijkste rentetarieven onveranderd.

Een verrassing voor financiële markten. Economen hadden gerekend op een verhoging van een kwart procentpunt. De Turkse lira leverde daarop de eerder op de dag geboekte winsten gedeeltelijk in.

Een verhoging van het rentetarief was verwacht om een verdere daling van de munt in te tomen.

Guillaume Tresca van Credit Agricole, een van de weinige analisten die eerder niet uitging van een rentestijging, gaf aan dat het uitblijven van de renteverhoging suggereert dat de TCMB het aanpakken van de tegenvallende groei belangrijker vindt dan het verder afglijden van de Turkse munt.

Bronnen: Financial Times, CNBC, FD

Foto: Flickr