Bijna 1 op 10 van alle bedrijfsobligaties is in handen van de ECB!

De euro daalde de laatste jaren zo fel, dat een euro nu bijna gelijk is aan een dollar. Geen wonder, de ECB drukte zoveel euros dat ze nu overheids- en bedrijfsobligaties bezit gelijk aan 35% van het BBP van de eurozone!

9,2% van alle bedrijfsobligaties zijn nu in het bezit van de centrale bank. Bijna één op tien dus! 50,6 miljard euro in een markt van €549,3 miljard.

In totaal bezit de bank 3,6 BILJOEN aan activa! Meer dan een derde van het eurozone-BBP!

De ECB koopt de meest diverse obligaties op: van Solvay tot Nederlandse Gasunie, Danone en Repsol. De best vertegenwoordigde sector is die van de nutsbedrijven.

Franse en Duitse bedrijven konden het meest de ECB verleiden hun obligaties te kopen. Zelfs Zwitserland, een land dat niet eens tot de eurozone behoort staat op de lijst met 24 obligaties!

Nederland en België komen respectievelijk pas op de vijfde en zesde plaats.

De centrale bank kocht maar liefst 773 verschillende obligaties. 104 hiervan hebben een negatieve yield, oftewel 13,5%!

Die leveren een gemiddeld ‘rendement’ op van -0,13%! Dat kan in de toekomst nog serieuze problemen opleveren. Wat gaan deze obligaties waard zijn als de rente begint te stijgen?!

De ratings van deze obligaties zijn dikwijls ook niet al te best. 23% heeft een BB-rating of helemaal geen rating!

Draghi neemt dus enorme risico’s met zijn opkoopprogramma terwijl hij de ganse obligatiemarkt nationaliseert!

In November verloor de obligatieportefeuille van de centrale bank al 1,31% aan waarde en in oktober 1,02%.

De huidige manipulatie door centrale banken is nooit eerder in de geschiedenis gezien. De gekochte posities en het versgedrukte geld zal nooit vrijwillig geneutraliseerd worden. Enkel een crisis kan dit onevenwicht rechtzetten en terug alle macht aan de markt geven. En aangezien de manipulatie ongeziene proporties aanneemt zal de volgende crisis dat ook doen!

Bron: ZH
Foto: JLogan