Soepel monetair beleid het nieuwe normaal

Sinds het omvallen van Lehman Brothers in 2008 hebben de top 50 centrale banken hun monetair beleid flink aangepast. Er zijn welgeteld 690 renteverlagingen geweest sinds het faillissement, de centrale banken hanteren allerlei ondersteuningsmaatregelen om de economie te ondersteunen. Analisten vrezen dat de munitie van de banken opgebruikt is.

Ook Alex Dryden heeft zijn bedenkingen bij de huidige evolutie van de stimuleringsmaatregelen. Hij werkt als marktstrateeg bij JP Morgan Asset Management en heeft ontzettend veel kennis op dit vlak. Dryden vreest dat er nog maar weinig ruimte overblijft voor centrale banken om in te grijpen, mocht er opnieuw iets fout lopen.

Desondanks blijven beleggers en investeerders zich niet van de wijs brengen en laten zich leiden door de manoeuvres van de centrale banken. Zolang er wordt gestimuleerd en gestut, zullen beleggers zonder al te veel vrees aandelen blijven kopen en verkopen.

Het is namelijk al zodanig een gewoonte geworden, dat het moeilijk lijkt om nog een wereld voor te stellen zonder stimuleringsmaatregelen en soepele beleidsregels. Analisten vragen zich terecht af of de financiële wereld ooit nog verder zal kunnen zonder de lage rentes.

Ook Jan von Gerich, hoofdeconoom bij Nordea, denkt dat het nog lang zal duren alvorens centrale banken neutrale rentetarieven zullen hanteren. Wat vroeger neutraal was, zal nu eerder als een hoge rentevoet worden beschouwd en dat zorgt voor een complete verschuiving van het financiële landschap.

Hij bemerkt ook dat de inflatie niet meer hetzelfde reageert op economische groei zoals vroeger. Voorheen steeg de inflatie zo goed als evenredig met groei, maar de afgelopen jaren lijkt de inflatie hardnekkiger te zijn. Vandaar dat centrale banken zoveel uit de kast moeten halen om de inflatie te doen stijgen.

Echter kunnen we er zeker van zijn dat, sinds het faillissement van Lehman Brothers, de financiële wereld veel stugger is geworden en meer bestand is tegen een stootje. Door de crisis hebben banken veel meer veiligheidsmaatregelen ingebouwd die een grotere buffer creëren tegen crisissen.

Dryden sust met de vergelijking van de huidige situatie met die van 2008. Volgens hem zijn we nog ver verwijderd van zulk scenario dankzij een beter gereguleerde markt, toch moeten banken behoedzaam blijven en zeker nooit vergeten wat er 9 jaar geleden is gebeurd.

Bronnen: ZF, CNBC

Foto: Flickr