Biotech had zwaar jaar

Bij de grootste verliezers van 2016 horen opvallend veel biotechaandelen. De risicoappetijt die bij biotechnologie hoort zwakte duidelijk wat af en werd gecombineerd met hier en daar tegenvallend nieuws die het vertrouwen soms wegnam. En de speculatietaks zit daar mogelijks ook voor iets tussen.

Wat heeft de speculatietaks hier mee te maken? Wel, die zorgde er het voorbije jaar voor dat men twee keer ging nadenken alvorens volatiele en risicovolle aandelen te kopen.

Door de speculatiebelasting, die begin 2016 in voege trad en vanaf 1 januari al weer verdwijnt, moesten beleggers 33 procent van de meerwaarde, behaald op aandelen en sommige afgeleide producten, afgeven aan de fiscus als ze binnen de 6 maanden verkochten.

Als men niet makkelijk kan verkopen hebben beleggers al minder zin te investeren in risicovolle zaken, die willen ze namelijk op de voet kunnen volgen en terug van de hand doen indien nodig.

Bovendien waren alleen de particuliere beleggers hier aan onderhevig zodat bijgevolg de kleinere aandelen, meer beïnvloed door particulieren, de zwaarste druk ondervonden. De liquiditeit in deze aandelen ging ook nog naar omlaag wat de verarming van de Brusselse beurs nog versterkte.

Mogelijks zorgt de afschaffing van de speculatietaks dus voor wat extra steun bij, bijvoorbeeld, de biotechaandelen.

Al zijn er natuurlijk belangrijker redenen zoals twijfel en gebrek aan vertrouwen (Ablynx, Tigenix, …), een afhakende partner (Ablynx), tegenvallende testresultaten (Celyad, Genticel), management dat plots vertrekt (Bone Therapeutics), … die afgelopen jaar invloed uitoefenden. Een aandeel als Ablynx kan bovendien al iets moeilijker een kleintje worden genoemd.

Foto: MICHAEL FEIN/BLOOMBERG NEWS