“Premier Michel verdient draai om de oren”

Weinig ondernemers in Vlaanderen durven zo eerlijk hun mening ventileren als Ignace Van Doorselaere. De voormalige CEO van lingeriebedrijf Van de Velde, thans zaakvoerder bij management consultant 4F, vindt dat Premier Charles Michel een draai rond zijn oren verdient.

In een opiniestuk in De Morgen stelt hij dat de regering inhoudelijk enkele juiste stappen zet. Al zijn de stapjes klein en gaat de transitie te traag. Jobcreatie, een hogere participatiegraad in de economie en hogere netto-lonen, het zijn allemaal mooie dingen, aldus Van Doorselaere.

Echter, hij ziet ook problemen. “Veel van wat u doet klopt inhoudelijk, behalve het hart”, luidt het scherp. De ondernemer ergert zich dood aan het gebrek aan samenhang in de regering. Onder andere gaat het dan over het ARCO-gevecht tussen N-VA (Bart De Wever) en CD&V (Wouter Beke). Ook verwijt Van Doorselaere Charles Michel, als Eerste Minister, “een slappe hand”.

“Indien dit een bedrijfsploeg was, zou een aantal excellenties – de CEO voorop – flinke draaien rond de oren krijgen van de raad van bestuur”, zo lezen we. Van Doorselaere klopt op een nagel waar meer stemmen uit het bedrijfsleven op willen kloppen: Charles Michel heeft zijn regeringspartners niet afdoende in de hand.

Op ondernemers-recepties en bij organisaties als VBO, Unizo en VOKA bestaat al langer onvrede over de ruzies die de centrumrechtse regeringsleden onderling uitvechten. Blijft uiteindelijk dan de vraag: Kan de Regering Michel, van N-VA, MR, OpenVld en CD&V, eendrachtig zijn?

Ons antwoord is duidelijk: ‘Neen’. Continu maken partijen, CD&V en N-VA voorop, ruzie. Iedereen lijkt al in verkiezingsmodus te zitten. Vooral de tussentijdse marketingcampagnes van N-VA (“de verandering werkt”) tonen dat aan.

De verkiezingen vinden plaats, respectievelijk in september 2018 en juni 2019. Hoe droevig, wanneer partijen 2,5 jaar op voorhand al in campagnemodus gaan. Deze Federale Regering zal hoe langer hoe minder daadkracht hebben, naarmate 2018/2019 dichter komt. In feite is Michel nu al een regering in lopende zaken.

Kortom, de verandering zal allemaal kleiner uitvallen dan gedacht. Een deel zal zelfs slechter zijn dan onder de socialisten (staatsschuld en begrotingstekort). Kortom: De eendracht waar ondernemers als Van Doorselaere op hopen, is nobel, maar hopeloos naïef.

Bronnen: Trends, Opinie De Morgen