China investeert opnieuw 500 miljard Euro in bijkomende hogensnelheidslijnen

Waar China reeds een enorm netwerk aan hogesnelheidslijnen heeft uitgebouwd de afgelopen jaren wil het deze tegen 2020 nog verder uitbreiden tot maar liefst 30000 km. Hiermee zou bijna 80% van de grote steden een verbinding hebben met een hogesnelheidslijn waarmee China de economie verder kan versterken.

Met een nieuwe investering van maar liefst 500 miljard Euro wil China de hogesnelheidslijnen in het land verder uitbouwen. Deze enorme investering komt bovenop de reeds aangelegde infrastructuur waarmee het land tegen 2020 reeds 80% van de grote steden wil bedienen.

Hiermee zou de kaap van de 30000km overschreden worden waarbij China duidelijk blijft inzetten op het versterken van de infrastructuur. Dit zou betekenen dat de huidige hogesnelheidslijnen  in slechts enkele jaren worden uitgebreid met meer dan 50%. Voor bedrijven als China Railway Construction Corp. en China Railway Group Ltd. betekent dit een ongekende groeimogelijkheid.

President Xi Jinping blijft zijn belofte dan ook aanhouden om het land te moderniseren en verder uit te breiden op infrastructuur gebied. Niet enkel op het gebied van hoge snelheidslijnen maar ook op de stedelijke lijnen worden duizenden bijkomende kilometers sporen aangelegd.

In totaal telde China eind vorig jaar naar schatting 121000 km sporen, waarvan 19000 km hogesnelheidslijn. In vergelijking met de Verenigde Staten welke 228000 km telt is dit nog steeds maar de helft. Hierbij echter wel een zeer belangrijke bemerkingen waarbij het spoorwegnet in de Verenigde Staten sterk verouderd is en amper hogesnelheidslijnen telt.

China is dan niet enkel een grote inhaalbeweging aan het maken, maar maakt daarnaast gebruik hiervan om direct de modernste technologieën te implementeren. Op zowel korte maar voornamelijk op langere termijn zal dit een enorm voordeel geven ten opzichte van de economische Amerikaanse concurrent. Daarnaast worden ook niet rendabele lijnen aangelegd naar West-China om op deze manier de economie ook in deze arme streken te doen bloeien.

Naast de enorme uitbreiding van het spoorwegnet blijft ook de luchtvaart en het wegtransport aangroeien. De luchtvaart zal het komende decennium mogelijks verdubbelen in China, dit ondanks de enorme investeringen in deze hogesnelheidslijnen.

Waar de luchtvaart het snelste vervoersmiddel is, is dit echter relatief als de volledige reisduur in kaart gebracht wordt. Onder meer het inchecken, de vertrek-en aankomsturen en controles zorgen ervoor dat dit ten opzichte van hogesnelheidslijnen minder interessant wordt. Ook is het spoorwegvervoer milieuvriendelijker, een gegeven wat de laatste jaren sterk aan een opmars bezig is in China.

Velen zien China als een sterk vervuilende economie welke halsstarrig de oude vervuilende Westerse fouten opnieuw maken. Wat minder bekend is, is dat China het land is waar het meeste milieuvriendelijke nieuwe energiebronnen bijkomen op jaarbasis. Het land blijft enorm inzetten hierop waardoor het niet enkel een inhaalbeweging heeft gemaakt maar tevens marktleider is geworden. Dit terwijl het Westen op de lauweren bleef rusten.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com