John McCain lijkt Obama te kunnen bewegen

Het lijkt bijzonder veel op fake news maar de mannen zijn serieus. Senatoren Lindsay Graham en John McCain voeren een harde strijd tegen Rusland.

Hoewel werkelijk bewijs uitblijft blijven ze vasthouden aan het idee dat Rusland achter de hack zit van de Amerikaanse verkiezingen. Daar moet Rusland volgens hen hard voor worden gestraft. In de bewoordingen van senator John McCain:

Vladimir Putin is a thug and a bully and a murderer. He understands strength, and that’s all that he understands

John “Regime Change” McCain lijkt daarin steun te krijgen van president Obama die hoogstwaarschijnlijk vandaag nieuwe sancties tegen Rusland aan zal kondigen.

Dat daarbij nog steeds geen bewijs geleverd is van inmenging door Rusland in de verkiezingen lijkt niet ter zake te doen.

Verschillende Amerikaanse ambtenaren bevestigden gisteren dat het Witte Huis nieuwe sancties tegen Rusland voorbereid in reactie op de vermeende verkiezingshack.

In oktober beschuldigden de VS Rusland ervan de verkiezingen te willen beïnvloeden met politieke hacks.

Daarbij kwamen e-mails van de democraten op straat te liggen via WikiLeaks, maar zowel WikiLeaks zelf als Rusland beweren bij hoog en bij laag dat de informatie niet afkomstig was van Rusland.

Een deel van de nieuwe maatregelen, in het verlengde van de al bestaande sancties uit 2015, zal economische van aard zijn maar ook diplomatieke maatregelen kunnen worden verwacht. Ook zou de VS gerichte cyberaanvallen tegen Rusland overwegen.

De provocaties van de VS kunnen volgens een woordvoerster van het Russische ministerie van buitenlandse zaken rekenen op vergelding. Ze gaf aan:

We hebben genoeg van de leugens over Russische hackers

Obama liet de afgelopen dagen al weten dat hij stappen zou ondernemen tegen Rusland voor de vermeende aanvallen.

Hij heeft zijn Russische homoloog ook er rechtstreeks van beschuldigd betrokken te zijn, aangezien “er niet veel gebeurt in Rusland zonder de goedkeuring van Vladimir Poetin“.

Ook daarbij werd wederom geen bewijsmateriaal geleverd.

Bronnen: CNN, BBC, Politico, Reuters, CNBC, Washington Post

Foto: Flickr