2016 was… olieprijzen in vizier houden

Waar werden de markten door geleid in 2016? Wat trok de aandacht van beleggers en economen? De olieprijzen werden weer scherp in het vizier gehouden. Aan de scherpe daling van de olieprijzen met een dieptepunt in januari kwam uiteindelijk een einde en een Opec-akkoord kon nog voor verdere steun zorgen.

Een vat Brent-olie kwam in januari van afgelopen jaar op een dieptepunt terecht van net iets meer dan 27 dollar per vat. Vanaf 2014 werd een grote daling van de olieprijzen ingezet, vooral te wijten aan overproductie en bijkomende capaciteit van Amerikaanse schalie-olie. Voordien waren prijzen boven 100 dollar de normale gang van zaken.

Ondertussen wisten de olieprijzen te herstellen. Op moment van schrijven noteert een vat Brent-olie op 56,63 dollar per vat. Na twee miserabele jaren stond er dus weer een stijging op de borden.

De prijzen waren ten eerste wat te veel naar beneden doorgeslagen.

Daarnaast werden sommige producenten uit de markt gespeeld door de lage prijzen. Schalie-olie, bijvoorbeeld, kent een duurder productieproces waardoor men bij zeer lage prijzen maar beter stopt. Saudi-Arabië kan het hier ongeveer het langst uitzweten en het land werd er dan ook van beschuldigd met opzet de productie zodanig op te drijven om de concurrentie uit te schakelen. Op die manier konden ze hun marktaandeel vergroten en op termijn de prijzen weer omhoog werken.

Ten slotte was er de hoop op een Opec-deal. Eerst draaiden enkele gesprekken op niets uit maar tegen het jaareinde kwam er toch een akkoord uit de bus waarbij zelfs niet-leden zoals Rusland beloofden hun steentje bij te dragen. Vanaf januari gaan de Opec-landen hun productie beperken tot 32,5 miljoen vaten per dag. Rusland en enkele andere niet-opeclanden gaan samen ook 600 000 vaten per dag minder oppompen. De olieprijzen stegen de laatste weken nog forser!

De oliesector is van enorm belang en ongelukken hier zouden wereldwijd grote gevolgen hebben. Lagere prijzen komen dan wel onze consumptie ten goede, net als bedrijven die een deel van hun kosten zien wegvallen, catastrofes in de oliesector zouden allesbehalve aangenaam zijn.

foto: iran-daily.com