EUR/USD even speelbal van beursalgoritmes?

Opnieuw een reactie van automatische algoritmes. Daar lijkt de recente stijging van de Euro ten opzichte van onder meer de USD op van afgelopen donderdagnacht.

De Euro maakte in de vroege Aziatische handel een plotse stijging van maar liefst 1,6% op vrijdagmorgen (Aziatische tijd). Dit volledig gebaseerd op algoritmes zonder enige aanwijsbare reden. De gelijkenis met de flashcrash van enige tijd geleden zijn dan ook snel gemaakt waarbij de markten achteraf weliswaar herstelden maar er toch enorme kapitalen van eigenaar wisselden.

Het begin van de sterke marktreactie kwam er met een koers onder de 1,05 welke door een sneeuwbaleffect en een gebrek aan liquiditeit snel escaleerde waarbij er een top werd genoteerd van maar liefst 1,0653 USD. Diverse handelaars werden dan ook gedwongen posities met verlies te sluiten om erna te zien dat de Euro/USD zich terug enigszins herstelden.

De periode tussen kerst en nieuwjaar is traditioneel gekenmerkt door een lagere handel en kleinere liquiditeiten waardoor dergelijke zaken meer kans hebben om te gebeuren. Aan de andere kant is de EUR/USD het meest verhandelde muntpaar waardoor dit toch een opmerkelijke beweging te noemen is.

Op middellange en lange termijn blijven analisten het advies handhaven dat de EUR verder daalt tot een eventuele pariteit ten opzichte van de USD. Dit door het aangekondigde economische beleid welke werd aangekondigd door Trump enerzijds en de aankomende renteverhogingen de komende jaren door de FED anderzijds.

Op lange termijn gezien is de Euro reeds lange tijd aan een daling bezig waarbij in 2008 nog een koers werd genoteerd van 1,6USD voor 1 EUR. Dit ten opzichte van het dieptepunt eind 2000 van 0,87 USD voor 1 EUR.

De forexmarkten beloven ook in 2017 niet bepaald rustig te zijn met een mogelijke Brexit in de toekomst, renteverhogingen in de Verenigde Staten en de aanhoudende problemen in de Eurozone. Zonder het oplossen van de financiële problemen in de Eurozone zal de Euro onder druk blijven staan ten opzichte van de Amerikaanse economie welke mogelijk aan de vooravond staat van een nieuwe economische boom.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com