Roebel, real en krona wisten de dollar voor te blijven

De IJslandse krona steeg in 2016 ten opzichte van de dollar met maar liefst 18 procent. Ook de Braziliaanse real bleek een sterke munt. In 2016 was daarnaast de Russische roebel een van de best presterende valuta.

De Braziliaanse real en ook haar aandelenmarkt sluiten 2016 af met de beste jaarlijkse performance in zeven jaar tijd. De real steeg 21.5 procent in 2016, en dat na 5 jaar lang aan waarde te verliezen.

Het laat de rest van de Zuid-Amerikaanse valuta ver achter zich. Daarnaast steeg de Braziliaanse index, de Bovespa, met 38.9 procent. Ten opzichte van de dollar ging het in 2016 zelfs met 68.8 procent hoger.

De dollar deed het zelf ook niet slecht. De wereldreservemunt steeg ten opzichte van de meeste munten wegens de stijgende olieprijzen.

Maar zeker nadat bekend werd dat Donald Trump de nieuwe president zou worden ging het hard. Trump’s mogelijke beleid hint naar een flinke stimulering van de Amerikaanse economie en daar werd de dollar vrolijk van.

De Russische roebel is de enige grote valuta geweest die zich sinds september sterk hield tegenover de dollar.

Trump liet er geen twijfels over bestaan dat hij in de toekomst de banden met Rusland verder aan wil scherpen dus het mag niet vreemd genoemd worden dat ook de roebel wist te profiteren van de verkiezingen.

Dit jaar steeg de roebel met meer dan 20 procent. De Micex, de Russische hoofdgraadmeter, schreef dit jaar 24 procent bij, terwijl de kapitaalinstroom bij Russische obligatiefondsen ongekend hoog was.

Nafez Zouk van Oxford Economics verwacht dat de roebel ook volgend jaar sterk zal presteren, aangejaagd door een stabilisering van de olieprijzen. De toenaderingspogingen van Trump zal Rusland alleen maar verder helpen.

Bovendien staat het belangrijkste rentetarief in Rusland nog altijd op 10 procent en dat is flink hoger dan de rentetarieven in alle andere ontwikkelde landen.

Ook niet te vergeten: De Russische centrale bank breid haar goudreserves al een lange tijd en met flinke regelmaat uit. En ook goud wist in 2016 beter te presteren dan de sterke dollar.

Bronnen: Financial Times, Reuters

Foto: Flickr