2016 was… ook een jaar van een aantal mislukte deals

Waar werden de markten door geleid in 2016? Wat trok de aandacht van beleggers en economen? In een vorig artikel schreef ik over de afgesloten overname- en fusiedeals van 2016. Er waren echter ook verschillende transacties die uiteindelijk niet doorgingen. Opnieuw enkele voorbeelden…

De bekendste is wellicht Twitter. Overnamegeruchten in het najaar stuwden het aandeel de lucht in. Het hoofd werd even boven de 25 dollar per aandeel gestoken. Walt Disney, Google en Salesforce haakten uiteindelijk af. Het verlieslatende bedrijf, dat maar moeilijk de concurrentie van bijvoorbeeld Facebook aankan, zal het verder zelf moeten redden… Op moment van schrijven noteerde Twitter aan 16,34 dollar per aandeel.

De grootste afgesprongen deal was echter een overname van United Technologies Corporation door technologiebedrijf Honeywell International Inc. Deze laatste legde een bod van maar liefst 90,6 miljard dollar op tafel. Beiden zijn onder andere actief in de levering van technologische onderdelen aan de luchtvaartsector. De deal zou nochtans de grootste van 2016 zijn geworden.

Dichter bij huis hadden we, naar het jaareinde toe, twee afknappers, namelijk BpostNL en Agfa-Gevaert dat werd benaderd door het Duitse CompuGroup.

Na een mislukte overnamepoging in mei van de Belgen op de Nederlandse concurrent PostNL, dat zeer sterk staat in het pakjesverkeer, probeerden ze nog eens in november. Bpost werd echter opnieuw de deur gewezen. Verhogingen van de overnameprijs en toegevingen aan de zorgen van de Nederlanders (vooral over Belgische overheidsbemoeienis) konden niets aan de zaak veranderen. Er worden verschillende redenen naar voor geschoven voor de mislukking. Is het het feit dat de onderhandelingen werden bemoeilijkt door het meermaals uitlekken van de overname-interesse? Was het openbaar voeren van het proces een slecht idee? Oefende de Nederlandse staat druk uit? Bleef het overheidsbelang van de Belgen te groot in het fusiebedrijf? Was de prijs te laag?…

In oktober deden geruchten de ronde over interesse in Agfa-Gevaert, de Belgische groep gespecialiseerd in beeldvorming. Het Duitse CompuGroup bleek vooral geïnteresseerd te zijn in de medische tak, Agfa Healthcare. CompuGroup is zelf ook gespecialiseerd it IT-systemen voor dokters, kinesisten, … De complexiteit van een samenstelling tussen beiden en de hoge pensioenlasten van Agfa-Gevaert waren de grootste struikelblokken.

Bronnen: Reuters, De Tijd

Foto: epa