Bitcoin wint aan populariteit

De digitale eenheidsmunt, de bitcoin, lijkt opnieuw in de schijnwerpers te staan. Met de evolutie van de koers van de afgelopen weken trekt de digitale eenheidsmunt de aandacht van menig beleggers en investeerders. Deze week is de bitcoin een waarde van 1000 dollar per ‘munt’ aan het naderen.

De bitcoin is in drie jaar niet zoveel waard geweest als nu. Een bijzonder opmerkelijke evolutie van de koers vermits deze digitale eenheidsmunt een half jaar geleden nog maar 500 dollar waard was en twee jaar geleden slechts 200 dollar.

Nu deze speciale munt de kaap van 1000 dollar lijkt te gaan overschrijden, wordt de interesse opnieuw geprikkeld van een groot aantal beleggers en investeerders. Volgens marktkenners heeft deze waardestijging te maken met de huidige ontwikkelingen op het wereldtoneel.

Het is vooral mondiale onzekerheid die de bitcoin voedt, zo heb je de kersverse president van de V.S.A. Donald Trump, een bijzonder spannend politiek jaar in Europa, een voorlopig onduidelijk groeiverloop van de wereldeconomie, etc…

Een tweede factor die een grote invloed heeft op de bitcoin is de enorme vraag vanuit China. Daar wordt de bitcoin gezien als een goed alternatief voor de onstabiele yuan die momenteel in een neerwaartse spiraal zit, de yuan is de afgelopen maanden flink in waarde gedaald door verscherpte maatregelen.

Maar het zijn niet alleen de Chinezen die massaal op de bitcoin springen, na het Britse referendum was er ook in Europa een verhoogde interesse in de digitale eenheidsmunt.

De grote aantrekkingskracht van de bitcoin heeft te maken met het feit dat deze munt volledig losstaat van centrale banken en monetaire systemen.

De waarde van de munt wordt niet beïnvloed door het ‘bijdrukken’ van nieuwe munten, in tegenstelling tot bv. de euro die waarde verliest door het programma van de Europese Centrale Bank.

Het is een munt waarbij het klassieke economische model van belang is, namelijk vraag en aanbod. Volgens bitcoinexpert Jean-Luc Verhelst moeten we deze keer niet vrezen voor een bitcoinbubbel zoals in 2013 nadat China een verbod legde op de digitale eenheidsmunt.

Beleggers kennen de munt nu beter en weten wat de risico’s zijn. De volatiliteit zal niet meer zo hevig zijn als enkele jaren geleden maar kan zeker niet worden weggecijferd, analisten blijven voorzichtig vermits het nog altijd één van de meest recente financiële nieuwigheden is.

Bronnen: De Redactie, FD, Moneytalk

Foto: BTC Keychain – Flickr