KBC: Na banken in Bulgarije, nog meer overnames?

Bij de KBC zitten ze niet stil. Ze wordt in een klap de grootste verzekerings- en bankengroep in Bulgarije. KBC legt 610 miljoen euro op tafel voor een dubbelslag: Zowel de bank UBB wordt overgenomen alsook de leasingmaatschappij Interlease.

Dankzij de overname heeft KBC voldoende schaalvoordelen om een grote speler te worden in Bulgarije. KBC wordt in het land goed voor een marktaandeel van zo’n 11 procent. De fusie moet volgens KBC heel wat synergievoordelen gaan opleveren.

Het is de eerste keer, sinds de financiële crisis van 2008, dat KBC nog eens een grote overname doorvoerde. De bank was al langer actief in Oost-Europa en ziet kennelijk daar nog heel wat groeipotentieel.

“De overname van UBB is een logische en belangrijke stap voor de expansie van KBC in Centraal- en Oost-Europa”, aldus CEO Johan Thijs aan De Tijd.

De overname in Bulgarije ligt nog maar net achter ons, en blijkbaar lonken er al nieuwe prooien. Maandag maakte de CEO van KBC bekend tijdens een conference-call dat “als er in Hongarije of Slovakije opportuniteiten opduiken we daar zeker naar gaan kijken”.

In Hongarije is KBC momenteel nog de nummer twee en in Slovakije de nummer vier. Er liggen dus ook daar nog groeikansen voor de Vlaamse bankengroep. “Maar we zullen zeker niet naar deals kijken die onze kapitaalpositie in gevaar brengen”, aldus benadrukte de CEO aan Trends.