Start koopjesperiode: Bankautomaten liggen plat

In Nederland kun je in december al koopjes doen. In België starten de wintersolden standaard pas in januari.

De eerste dag van de kortingsperiode werd vandaag een kleine ramp. Overal in Vlaanderen was een massaal aantal bankautomaten buiten gebruik. Bij ING was wel 50 procent van alle geldautomaten stuk. Maar ook andere banken hadden te kampen met grote problemen.

Volgens FEBELFIN, de overkoepelende belangenorganisatie voor de Belgische financiële sector, was er een specifiek type van bankautomaten dat overal buiten gebruik raakte, de zogenaamde ‘cash in- cash out’ automaten.

Oorzaak? Volgens VTM Nieuws is een belangrijke software-update in de computersystemen niet gebeurd, waardoor er een grote panne ontstond. Betalingen in winkels zelf liepen over het algemeen wel zonder problemen.

De Belgische kooplustigen hebben nog tot eind januari om hun geld uit te geven tijdens de solden. Vraag is of dat ook zal gebeuren. Dinsdag raakte bekend dat, uit een nieuwe rondvraag bij de banken, blijkt dat de Belgen massaal hun geld blijven oppotten.

Spaarboekjes blijven gigantisch populair, ook wanneer ze niets opbrengen (met minimale rentevoeten). Bij marktleider BNP Paribas Fortis groeiden de inlagen op de spaarboekjes in 2016 met 2 procent tot 61,64 miljard euro.

Bij Belfius kwam er maar liefst 7 procent bij, wat het totale bedrag opkrikte tot 35,2 miljard euro, zo weet Money Talk te melden. Ook AXA-bank noteerde een groei van nominaal 7 procent. Bij Triodos was er maar liefst een stijging van 15 procent vorig jaar.

In tijden van extreem lage rentes, spaart de Belg dus steeds meer. Tot zover het geloof in de monetaristische theorie…