Inkomensverschillen in V.K. immens

Mensen die werken aan de top van een bedrijf verdienen nu eenmaal meer dan gewone werknemers. CEO’s, managers, noem maar op… hun loon verschilt enorm met dat van arbeiders en bedienden. Om dat meer dan duidelijk te maken, is er de ‘Fat Cat Wednesday’ in het Verenigd Koninkrijk, een dag waarop toplui al meer hebben verdiend dan de gemiddelde werknemer.

De resultaten van het ‘onderzoek’ komen van de Britse denktank High Pay Centre (HPC). Met de term ‘Fat Cat Wednesday’ refereren ze naar de Britse toplui en CEO’s die op de vierde dag van het nieuwe jaar al meer hebben verdiend dan het gemiddelde jaarloon van de gewone werknemer.

De berekening van het HPC werd gedaan op basis van het gemiddelde Britse inkomen van ongeveer 28.200 pond of 33.200 euro. Wetende dat de zogenaamde ‘Fat Cats’ zo een slordige 1.000 pond per uur verdienen, werd het gemiddelde inkomen al na 28 werkuren overschreden.

Het High Pay Centre heeft er eveneens rekening mee gehouden dat deze toplui gemiddeld twaalf uur per dag werken, minder dan 15 dagen per jaar verlof nemen en vaak ook nog eens in het weekend uren kloppen. In tegenstelling tot andere jaren, werd er niet alleen gekeken naar topbedrijven.

Ook de minder grote bedrijven werden opgenomen in het onderzoek. Voorheen deden alleen bedrijven mee die noteren aan de Londense beurs, de FTSE 100. Nu werden ook de lonen opgenomen van toplui die minimum 4 miljoen pond per jaar verdienen.

Volgens Stefan Stern, directeur van het HPC, maakt het onderzoek nog maar eens duidelijk dat de loonkloof in het Verenigd Koninkrijk ontzettend groot is. Stern benadrukt dat dit allesbehalve motiverend werkt voor het middle management en het uitvoerend personeel.

Het onderzoek moet ervoor zorgen dat de Britse overheid maatregelen neemt om de kloof te dichten zodat het hoogste loon en het laagste loon dichter bij elkaar komen.

Er wordt al jarenlang gediscussieerd over de ontzettend hoge lonen van toplui, de publicatie van het onderzoek moet de discussie kracht bijzetten om komaf te maken met de inkomensverschillen.

Bronnen: De Morgen, FD, SkyNews

Foto: Howard Lake – Flickr