UCB favoriet binnen farmasector bij J.P.Morgan

UCB was woensdag de grootste stijger van de Bel20 index, in 2016 was het de grootste verliezer. Dat had vooral te maken met de verwikkelingen van een patentenstrijd.

Met een min van net geen 26 procent in 2016 was farmabedrijf UCB de grootste verliezer van onze sterindex, Bel20. Vandaag ging het aandeel er dan weer 3,74 procent vooruit en tekent het na de eerste drie handelsdagen van 2017 voorlopig voor de eerste plaats bij de 20 grootste van Brussel.

Wat was er nu aan de hand het afgelopen jaar? UCB zit verwikkeld in een proces rond een patent voor haar middel Vimpat, tegen epilepsie, één van de belangrijkste onderdelen van het bedrijf. Na eerst gelijk te krijgen van een Amerikaanse rechter afgelopen zomer gaat concurrent Argentum Pharmaceuticals verder en schreef het de US Patent and Trademark Office onderzoek aan over de zaak. Hier is het verder nog wachten op nieuws. Indien UCB toch haar beschermingsconstructie rond Vimpat zou verliezen baant dit de weg voor goedkopere concurrenten. Indien ze het wel halen kunnen ze van het patent genieten tot 2022.

Bovendien stond het aandeel van UCB al meteen onder druk begin 2016 na tal van adviesverlagingen door analisten. Hier waren voornamelijk de slechte testresultaten voor een potentieel middel tegen botontkalking de schuldigen.

2017 kende daarentegen alvast een positief begin voor de Belgische farmaceut. Het afgestrafte aandeel wordt weer opgepikt. Vandaag publiceerde J.P.Morgan Cazenove een kritisch rapport over de farmasector waar ze zich toch wel zeer positief uitlaten over de Belgische speler in die sector. UCB is volgens hen een top pick, aantrekkelijk gewaardeerd rekening houdend met het risico. Naast UCB verwijzen ze ook naar Roche, Shire en Vectura. Er worden door de analisten van J.P. Morgan verschillende redenen aangehaald om deze vier op te nemen in de selectie van favorieten: minder blootstelling aan prijsdruk in Amerika, kleinere afhankelijkheid van de pijplijn met potentiële nieuwe geneesmiddelen en betere vooruitzichten dan sectorgenoten. Op UCB wordt een koersdoel van 80 euro gekleefd.

Bronnen: De Tijd, ABM FN, Beursduivel

Foto: Reuters/Srdjan Zivulovic