Oud-topman Volkswagen krijgt slechts 3.100 euro… per dag

Voormalig Volkswagen topman Martin Winterkorn mag eindelijk van zijn welverdiende pensioen gaan genieten. Volgens dagblad Bild krijgt hij vanaf deze maand een bedrijfspensioen dat neerkomt op een ton per maand.

Bijna anderhalf jaar geleden legde de toenmalig Volkswagen-ceo Winterkorn onder grote druk zijn functie neer wegens gerommeld met uitstootgegevens van veel dieselvoertuigen. Die kwamen dankzij frauduleuze software veel schoner uit de bus dan zij in de praktijk waren.

Het bleek een groot fiasco voor de Duitse autobouwer en gaat het bedrijf naar verwachting tientallen miljarden euro’s kosten. Dit alles gebeurde onder Winterkorn’s supervisie, hoewel er over de mate van betrokkenheid of nalatigheid van Winterkorn nog veel onduidelijk is.

Verschillende onderzoeken lopen nog, ook naar de voormalig topman. Ondertussen kan de 69-jarige Winterkorn lekker genieten van zijn pensioen a 3.100 euro per dag.

In het jaarverslag van 2015 was al opgenomen dat de gevallen topman vanaf 1 januari 2017 recht had op een pensioen ter hoogte van 70 procent van zijn laatst ontvangen basissalaris.

Bij zijn definitieve vertrek zou de oud-topman ook nog een bonus van 1,7 miljoen euro hebben gekregen, een uitgestelde betaling voor zijn prestaties in 2015 zijn. Afgelopen zomer kreeg hij daarnaast 4,1 miljoen euro aan variabele beloningen.

Vorig jaar kreeg de Volkswagen-top veel kritiek toen bleek dat het hoogste management slechts bereid was om af te zien van een derde van hun miljoenenbonussen die zij in 2015 verdiend hadden. Dat geld kunnen ze bovendien terugverdienen als de aandelenkoers de komende jaren stijgt tot oude niveaus.

Winterkorn zal het waarschijnlijk allemaal worst zijn. Tot zijn dood mag hij genieten van zijn pensioentje en dat gaat hem vast lukken. Zeker in combinatie met zijn Volkswagen dienstauto, een sjoemeldiesel die hij voor de rest van zijn leven ter beschikking heeft.

Bronnen: Bild, FD, Frankfurter Rundschau

Foto: Flickr