Wall Street begint Trump’s jaar met een feestje

Dat 2017 het jaar van Trump gaat worden, dat moge duidelijk zijn. Trek de krant open en het gaat over de aanstaande president van de VS. Bekijk Facebook en zie hoe vrouwonvriendelijk en racistisch hij blijkbaar nu weer is geweest. Ga naar Twitter voor de zoveelste tweet over Chinees protectionisme.

Maar Trump is nog steeds geen president, hij moet nog beëdigd gaan worden. Dat belooft een berg nieuws aangaande Trump komend jaar. 2017 mag nu al zijn jaar worden genoemd.

Vandaag haalt hij de voorpagina’s met het feit dat hij Jay Clayton heeft voorgedragen om de nieuwe voorzitter te worden van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, de Securities and Exchange Commission. Bijzonder goed nieuws voor de voorstanders van financiële deregulatie.

Clayton staat bekend om zijn verdediging van grote banken voor vermeende misstanden tijdens de financiële crisis, een echte Wall Street-advocaat dus. Momenteel is hij partner bij advocatenkantoor Sullivan & Cromwell, dat onder andere gespecialiseerd is in fusies en overnames.

Clayton is de zoveelste Trump benoeming tot een hoge post die sterke banden heeft met Goldman Sachs. Eerder was het Goldman executive Steven Mnuchin die Trump’s Treasury secretary wordt. Voormalig Goldman Sachs President Gary Cohn, die hoofd wordt van het National Economic Council. En niet te vergeten Steve Bannon, Trump’s hoofd strategie.

Clayton vertegenwoordigde Goldman toen de bank, tijdens de piek van de crisis in september 2008, 5 miljard dollar ontving van miljardair Warren Buffett en vertegenwoordigde de bank ook in verscheidene andere investeringen en overnames.

Sullivan & Cromwell is een van de meest belangrijke adviseurs voor Goldman Sachs en betreft een advocatenkantoor dat misschien wel het meest gelinkt is aan Wall Street in vergelijking met alle andere advocatenkantoren.

Het werk van huidig SEC-hoofd Mary Jo White, die sinds 2013 de scepter zwaait bij de waakhond, zal onder Clayton behoorlijk te lijden gaan hebben. White heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat bedrijven en Wall Street onder behoorlijk streng toezicht kwamen te staan.

Trump komt met de benoeming zijn beloftes zowel niet als wel na. Hij leverde grote kritiek op Hillary Clinton vanwege de nauwe banden die zij met Wall Street heeft, maar die banden lijkt Trump nu ook meer dan behoorlijk aan te halen.

Aan de andere kant gaf hij vanaf het begin aan dat hij groot voorstander is van deregulatie en dat zal onder Clayton helemaal goed gaan komen. Gevaar daarbij is natuurlijk wel dat die deregulatie tot nieuwe financiële misstanden zou kunnen gaan zorgen.

De vraag blijft over welk moeras Trump het tijdens zijn campagne nu had, wat hij van plan is te dempen.

Bronnen: WSJ, New York Times, Bloomberg

Foto: Flickr