Jobrapport toont wisselvallig beeld

Het Amerikaanse jobrapport toonde een kleiner aantal gecreëerde jobs voor december dan verwacht, al steeg het uurloon behoorlijk en de werkloosheid blijft relatief laag.

Tom Simonts, marktenspecialist bij KBC, verklaarde eerder vandaag tegenover ABM Financial News, dat het jobcijfer vooral zou bekeken worden in functie van bevestiging van de sterkere Amerikaanse economie. Een behoorlijk cijfer is daarbij genoeg om te bewijzen dat het wel degelijk goed gaat. Bovendien wees hij erop dat de ontwikkeling van de lonen ook zeer belangrijk is. Dit heeft uiteraard alles te maken met de consumptie en de inflatie-ontwikkeling. En die inflatie bepaalt dan weer het Fed-beleid.

De Amerikaanse economie creëerde 156.000 nieuwe banen in december. Economen geraadpleegd door Dow Jones Newswires schoven eerder een gemiddelde verwachting van 183.000 banen naar voor, waarmee het cijfer ongeveer 15 procent daaronder hangt. De jobcreatie van november werd echter fors naar boven herzien.

De werkloosheid kwam uit op 4,7 procent, 0,1 procentpunt hoger dan in november, maar dit was verwacht. De Federal Reserve spreekt van volledige werkgelegenheid bij een werkloosheidsgraad van 5 procent of lager dus hier zit men goed.

Het gemiddelde uurloon in de VS steeg met 10 dollarcent naar 26 dollar. Over een heel jaar gerekend stegen de lonen met 2,9 procent, het meeste sinds 2009!

De Amerikaanse dollar ging hoger na het banenrapport wat erop wijst dat het cijfer toch wel goed wordt onthaald door de markten.

Bronnen: ABM FN, Beursduivel, De Tijd.

Foto: Mark Wilson / Getty Images