Op reis naar India? Neem geen grote bankbiljetten mee! Australiës grootste biljet wordt al geweigerd

De oorlog tegen cash gaat gestaag verder en treft steeds meer landen. Hoewel in Australië het 100 dollar biljet nog gewoon een wettig betaalmiddel is, zijn er al plaatsen waar het niet meer aanvaard wordt.

In India is men zo getraumatiseerd nadat de twee grootste bankbiljetten uit omloop gehaald werden, dat men nu ook al wantrouwig is met grote biljetten van andere landen.

In wisselkantoren wil men geen biljetten van 100 Australische dollar meer aanvaarden. Gewoon omdat de minister van financiën van Australië, Kelly O’Dwyer, suggereerde dit biljet af te voeren.

Er is nog niets concreets, maar de schrik bij de Indiërs zit er zo diep in dat ze geen officiële beslissing meer afwachten.

In november werd met één beslissing 80% van het geld uit omloop gehaald door het afvoeren van de twee grootste bankbiljetten. Beter het zekere voor het onzekere nemen zullen de Indiërs denken en dus worden nu ook biljetten van andere landen geweigerd.

Wie naar het land afreist kan dus beter geen biljetten van 100 en 500 euro meenemen. Het biljet van 500 euro blijft nog slechts geldig tot 2018, daarna verdwijnt het.

De Indiërs weten dat ook en de kans dat je er in India iets mee kan doen is dus miniem.

Aangezien het land een precaire bankinfrastructuur heeft is geld afhalen aan een bankautomaat ook niet altijd evident. De Australische ambassade adviseert toeristen gebruik te maken van diensten als Western Union.

Maar deze rekenen vette transactiekosten aan. Beter is misschien gebruik te maken van bitcoin.

Een bitcoin in India kost momenteel 973 dollar maar elders slechts 901 dollar, een verschil van 8%!

Wie van deze methode gebruik maakt kan dus betaald worden voor zijn geldtransfer in plaats van er zelf voor te betalen!

Bron: News.com.au
Foto: Michael Coghlan