Uw geldbeugel: Hoe u geld verliest

Sinds 2017 veranderen er heel wat zaken in België. Dit heeft gevolgen voor uw portefeuille. Zowel negatief als positief. We zetten enkele zaken op een rijtje die u dit jaar meer zullen kosten:

Bedrijfswagens worden vanaf nu (nog) zwaarder belast. Aanvankelijk waren firma-auto’s een manier voor werkgevers om aan de moordende belastingdruk op arbeid te ontsnappen. Stukje bij beetje wordt deze firmawagen echter ook een cashkoe van de overheid.

Wie als werknemer met een bedrijfswagen ook privé mag rijden, ziet de belastbare basis hierop stijgen met 1 tot 3 procent. Voor werkgevers stijgen de kosten voor tankkaarten. Meerkost van 10 à 15 euro, afhankelijk van het type auto.

De roerende voorheffing is sinds 1 januari verder opgetrokken naar 30 procent (komende van 27 procent). Enkele jaren terug was de roerende voorheffing goed voor nog maar 15 procent. Er gaan nu al stemmen op om de voorheffing tegen het einde van de legislatuur nog verder op te trekken, tot 33 procent.

De beurstaks wordt duurder. Maximumbedragen worden verdubbeld (tot 1600 euro op aandelen, 1300 op obligaties en 4000 voor beleggingsfondsen). Wie handelt via een buitenlandse beursmakelaar is er vanaf nu ook aan voor de moeite. Achterpoortjes worden veelal gesloten. Ook via deze buitenlandse spelers betaal je vanaf nu beurstaksen; dit was in 2016 nog niet (altijd) het geval.

De boetes voor het regulariseren van grijs en zwart geld worden verder opgetrokken. Ook verkeersboetes worden verder opgetrokken. In Brussel wordt de woonbonus afgeschaft en de meeste banken zullen hun tarieven (forfaitaire kosten, overschrijving en uittreksels op papier enz.) eveneens optrekken.

Bron: De Tijd