Uw geldbeugel: Hoe u winst boekt

2017 betekent stijgende kosten door duurdere bedrijfswagens, hogere roerende voorheffing en zwaarder wegende banktarieven. Gelukkig is er ook goed nieuws. Uw budget kan er op vooruit gaan, wanneer u volgende zaken in rekening neemt:

Er zal meer loon zijn voor het gros van de werknemers. Door de jaarlijkse indexering stijgt het loon van bijna een half miljoen bedienden met +1,13 procent. Arbeiders uit de voedingssector, horeca en transportsector gaan er vanaf januari eveneens met meer dan een procent op vooruit, op de loonbrief.

De speculatietaks is afgeschaft. Deze mismaakte belasting kostte de regering geld en bracht helemaal niet het verhoopte geld in de staatskas. Na kritiek van N-VA en OpenVld is de speculatietaks nu afgevoerd. De belasting van 33 procent op de meerwaarde voor wie zijn aandelen, opties en warrants binnen het half jaar verkoopt, komt dus te vervallen. Nadeel: de beurstaksen stijgen wel.

Zelfstandigen moeten minder sociale lasten betalen. Het tarief daalt licht van 21,5 naar 21 procent. Alle kleine beetjes helpen zei de vis, en ze plaste in de zee…

Het wordt voor ondernemers makkelijker om werknemers aan te werven. KMO’s krijgen kortingen op de zogenaamde patronale socialezekerheidsafdrachten. Korting op de 3e en 6e werknemer bestond al. Deze maatregel wordt nu verlengd in de tijd en wordt uitgebreid. Nieuwe premies zijn er ook voor wie een langdurig werkzoekende in dienst neemt. Premies bedragen 1250 tot 4520 euro.

Tot slot: Wil u stoppen met roken? De Vlaamse overheid speelt voor hulpkas. Wie hulp inroept van een tabacoloog zal een aanzienlijk deel van deze rekening terugbetaald krijgen.

Bron: De Tijd