World Economic Forum 2017: de spelers en de afhakers

De elite mag volgende week even op adem komen tijdens het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos, dat dit jaar gehouden wordt van 17 tot 20 januari.

Opvallend dit jaar is dat er behoorlijk wat wereldleiders hebben afgezegd. Sowieso wordt op de laatste dag – 20 januari – Donald Trump ingezworen als nieuwe president van de VS. Er zal dus geen Amerikaanse president aanwezig zijn in het Zwitserse bergdorp.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Canadese premier Justin Trudeau, de Japanse premier Shinzō Abe en Israëlische minister Benjamin Netanyahu laten dit jaar verstek gaan.

Daarmee is Theresa May de enige leider van de G7 die in Davos aanwezig zal zijn.

Ook Mark Rutte is van de partij, net als ministers Schippers en Hennis en voorzitter van de Eurogroep en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Andere prominenten zijn Philips-baas Frans van Houten, Unilever-topman Paul Polman, eurocommissaris Frans Timmermans en Neelie Kroes.

Maar ook bijvoorbeeld prinses Máxima en Koning Philippe en Koningin Mathilde van België ontbreken niet op het World Economic Forum.

Voor de VS worden Joe Biden en John Kerry gedelegeerd. Ook iemand van het Trump-transition team zal aanwezig zijn.

Overigens komen van de 3000 gedelegeerden meer dan 800 uit de VS. Waarbij zangeres Shakira, violiste Anne-Sophie Mutter en Hollywood-ster Forest Whitaker natuurlijk niet mogen ontbreken.

Verder zijn Zwitserland en Groot-Brittannië goed gerepresenteerd met ieder zeker 300 deelnemers. Daarmee zijn de VS, Groot-Brittannië en Zwitserland samen goed voor de helft aan participanten.

Ook topvrouw van het IMF Christine Lagarde, topman van de Wereldbank Jim Yong Kim en de nieuwe leider van de VN António Guterres geven acte de présence.

President Xi Jinping van China wordt als belangrijkste deelnemer verwacht. Niet eerder woonde een Chinese president het Forum bij.

Xi gaf aan dat hij “inclusive globalization” zal gaan promoten en waarschuwde voor het opkomende populisme. Een onderwerp wat zeker aan bod zal komen.

President Xi Jinping neemt onder meer Dalian Wanda-topman Wang Jianlin, China’s rijkste man, en Jack Ma, oprichter van Alibaba, mee naar Davos. Voor de Chinezen een uitgesproken kans om zich op de kaart te zetten.

Andere grote namen zijn onder andere Wolfgang Schäuble, Michel Sapin, Jacob Zuma, Juan Manuel Santos en Petro Poroschenko.

Het centrale thema van de vele tientallen bijeenkomsten die van komende dinsdag tot en met vrijdag in Davos worden gehouden zijn de veranderingen in het kapitalisme die nodig zijn.

De volgende vier onderdelen zullen voornamelijk ter discussie staan:

  1. Het bijstellen van de samenwerking wereldwijd
  2. De revitalisering van de wereldeconomie
  3. De hervorming van het kapitalisme, en
  4. De voorbereidingen op de Vierde Industriële Revolutie

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn de grootste risico’s volgens het Global Risks Report 2017 van het WEF.

De top 5 grootste risico’s die de wereld in 2017 in de ogen staren:

  1. Extreem weer
  2. Grootschalige onvrijwillige migratie
  3. Grote natuurrampen
  4. Terroristische aanvallen, en
  5. Massale diefstal van data

Vooral opvallend daarbij is het ontbreken van economische risico’s. Van 2007 tot 2014 werden beurscrashes en ontsporende overheidsbegrotingen nog als gevaarlijkste risico’s gezien.

Met het thema: “Responsive and Responsible Leadership“, zal de meeting dit jaar een record aantal leiders samenkomen.

De 3.000 participanten zijn afkomstig van 99 landen, inclusief 50 wereldleiders en 1.800 topmannen uit de zakenwereld.

Daarbij zullen zij waarschijnlijk ieder zo’n 29.000 euro per persoon uitgeven, het gemiddelde wat een gedelegeerde afgelopen jaar tijdens het WEF in Davos spendeerde.

Bronnen: Financial Times, CNBC, Xinhuanet, The Guardian, Reuters, NZZ, Volkskrant, Tagblatt

Foto: Flickr