Verkoop van heel wat nieuwe goudmijnconcessies op komst!

Opmerkelijk bericht: voor het eerst sinds 2009 zal de Egyptische staat goudmijnconcessies toekennen aan buitenlandse bedrijven.

Egypte zit aan de grond. Het kampt met een schijnend dollartekort en een torenhoge inflatie. Toeristen en investeerders blijven weg door de explosieve situatie in het Midden-Oosten. Tot overmaat van romp schorste Saoedi-Arabië in november 2016 alle olieleveringen aan Egypte op.

Met andere woorden: Caïro moet creatief zijn.

Voorlopig is maar één mijnbedrijf actief in de enige operationele goudmijn Sukari: het Canadese Centamin. Vorig jaar verdubbelde het bedrijf in waarde, wat de reputatie van het Al-Sisi regime in Caïro en de Egyptische goudvoorraden geen windeieren heeft gelegd.

Sinds juli 2016 zou Centamin al 40 miljoen USD aan belastingen en 80 miljoen USD aan concessies hebben afgedragen aan de Egyptische staatskas.

Kortom: goud is de snelste weg naar economische groei en het aantrekken van buitenlandse reserves. Daar wringt het schoentje voor Egypte, het grootste moslimland in het Midden-Oosten.

Egypte wil zich duidelijk openstellen voor de wereld. Het onderhoudt goede relaties met het Russische Rosneft, die in verschillende Egyptische olieprojecten betrokken is.

Bovendien ontdekte de Italiaanse gasreus Eni in de zomer van 2015 een enorme gasbel van 850 miljard kubieke meter gas voor de Egyptische kust. Voldoende om Egypte met haar 85 miljoen inwoners decennialang van gas te voorzien. Dit heeft het regime in Caïro voldoende incentives gegeven om de blik op Europa te richten.

Voor Europa en Rusland is het van levensbelang om Egypte, één van de weinige gematigde moslimlanden ter wereld waar de radicalen door het regime worden gemarginaliseerd, los te weken uit de Saoedische invloedssfeer.

De goede relaties met Iran, Rusland en Italië moeten aangemoedigd worden, zodat Egypte opnieuw in de Europese invloedssfeer komt.

Bovendien wordt Egypte gesteund door het IMF met een noodlening van 12 miljard dollar, een bedrag dat belangrijk is om lucratieve contracten met nieuwe olieleveranciers te bedingen aan een meerprijs t.o.v. de Saoedische olie.

Bron: Ahram Online

Foto: Thomas Depenbusch