Handelsoorlog tussen China en VS op komst?

Trump is nog maar net aan de macht maar slaagde er de afgelopen weken reeds in om diverse malen China tegen zich in het harnas te jagen. Waar Trump echter te weinig rekening mee houdt is de mogelijkheid van China om zelf protectionistische maatregelen te nemen, of gedetailleerde invoerbeperkingen in te stellen voor Amerikaanse goederen.

De Chinese overheid liet de afgelopen weken nog niet in zijn kaarten kijken omtrent zijn politiek versus de Verenigde Staten. Het land staat met stip op nummer één om schade te ondervinden van het economische beleid van Trump welke de Chinezen als een doorn in het oog zien. Het ziet er echter naar uit dat indien Trump zich de komende maanden teveel zou uitleven er wel degelijk importbeperkingen komen voor Amerikaanse bedrijven.

Het Amerikaanse paradepaardje Boeing en Amerikaanse sojabonen lijken de eerste slachtoffers te worden indien er een handelsoorlog komt tussen beide grootmachten. Maar ook andere Amerikaanse goederen zoals energieturbines en transportgoederen kunnen eenvoudig op een zogenaamde black-list geplaatst worden.

Analisten verwachten dat China voornamelijk sectoren zal viseren die sterk gelinkt zijn aan Trump of een sterke politieke reactie teweeg kunnen brengen. Het land heeft ook tal van alternatieven waardoor deze bedreigingen zeer snel kunnen uitgevoerd worden en de Verenigde Staten met een enorm probleem kunnen opzadelen.

Voor de agrarische goederen is Zuid-Amerika een prima alternatief. Voor hoogtechnologische goederen en het leveren van vliegtuigen zijn onder meer bedrijven zoals Airbus  uitstekend geplaatst om dit op te vangen. Chinese vliegtuigmaatschappijen kunnen in Europa een uitstekend aanbod vinden waardoor de Amerikaanse vliegtuigindustrie in enkele jaren tijd tienduizenden jobs kan verliezen. Europese bedrijven kunnen bij een handelsoorlog dan ook de lachende derde worden door het gebrek aan een ander alternatief.

Waar Rusland en China de laatste jaren goede relaties aanknoopten is Europa of de Verenigde Staten nog steeds onontbeerlijk in tal van sectoren. Het wegvallen van de Verenigde Staten kan voor Europa dan ook mogelijks goed nieuws betekenen.

De eerste maatregelen werden reeds genomen door China welke importtarieven instelde op bepaalde ingrediënten voor dierenvoedsel. 50% van de productie van deze zogenaamde “distillers dried grains” of kortweg DDGS in de Verenigde Staten is bestemd voor het Chinese vasteland met een jaarlijkse waarde van ongeveer 2 miljard USD.

Het afsluiten van de Chinese en/of Aziatische markt voor Amerikaanse goederen is tot op heden nog geen realiteit. Indien dit wel zou worden kan dit Amerikaanse bedrijven echter een enorme handicap opleveren. Dit onder meer omdat net hier de groei zal plaatsvinden op wereldvlak met een enorme afzetmarkt.

De protectionistische houding van Trump zal dan ook voor verlies aan jobs zorgen op langere termijn dan hetgeen beloofd werd, namelijk “make America great again”.

Bronnen:

http://www.cnbc.com