London Stock Exchange en UBS/HSBC van Londen naar Parijs. Wat is er van waar?

Er wordt heel veel in het rond geroepen de jongste tijd. Door de Brexit zou de City in Londen leeglopen. De financiële markten zouden zware klappen krijgen. Tienduizenden jobs zouden in de sector op de tocht staan.

Wat is er waarheid en wat is er roddel? Nu even enkele feiten op een rij:

1. Het klopt dat de City in Londen zich zorgen maakt over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het klopt eveneens dat heel wat lobbyisten de jongste tijd naar Downing Street en Brussel afzakken om een special statuut uit de brand te slepen voor werknemers in de financiële sector.

De bankensector hoopt dat werknemers vrij toegang tot de EU blijven hebben en dat ook toegang tot de interne dienstenmarkt (bankenunie en kapitaalmarktunie) mogelijk kan blijven. Het ziet er naar uit dat Groot-Brittannië echter voor een ‘harde’ Brexit kiest. Maar, het verlaten van de binnenmarkt hoeft een nieuw (special) akkoord tussen UK en EU, aangaande financiële dienstverlening, niet in de weg te staan.

2. Vorige week werd het gerucht gelanceerd dat de London Stock Exchange (LSE), na de Brexit, zou verhuizen naar Frankrijk. Parijs en Frankfurt vielen als namen van mogelijke steden. De bal ging aan het rollen omdat de LSE een studie had besteld waarin de voordelen van een verhuis naar Frankfurt werden opgelijst.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Duitse partner van London Stock Exchange, Deutsche Börse. Echter, LSE laat weten dat het geen intentie heeft om te verhuizen. Tenminste, als de regulatoren een samenwerking met Deutsche Börse goedkeuren. Dan is er geen enkele reden om (fysiek) te verhuizen; ook niet na de Brexit.

Indien de London Stock Exchange keurig in Londen blijft gevestigd, dan staan dus ook niet de 83.000 banen op de tocht, waarvan sprake is in sommige media. Een cijfer waar Ernst & Young mee is komen aandraven.

3. Wat wél klopt, is dat de investeringsbank UBS dreigt – en vooral blijft dreigen – om bij een ‘harde’ Brexit te delocaliseren. Eerst sprak UBS van 1500 banen die daardoor verhuizen (en verloren gaan in het Verenigd Koninkrijk). Afgelopen week sprak UBS nog maar van ‘slechts’ 1000. Ook HSBC liet vorige week gelijkaardige kreten los.

Voorlopig is echter alles voorbarig en past alles in een lobby-strategie. Veel geblaat en (voorlopig) weinig wol. Who talks the talk, must walk the walk. Maar zover zijn we nog lang niet en zover komt het waarschijnlijk ook nooit.

bronnen: Ernst & Young, the Financial Times, The Independent