IMF voorziet hogere groei dankzij Trump

Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF, ziet heil in de stimulerende economische politiek van Donald Trump. Het Internationaal Monetair Fonds verhoogde de Amerikaanse groeiprognoses voor dit en volgend jaar.

Lagarde was vrijdag op bezoek bij de president van Uganda. In een interview stelde ze dat de komende jaren waarschijnlijk meer groei te verwachten is dankzij de fiscale maatregelen die Trump wil nemen, lees belastingverlagingen naast infrastructuurwerken.

De komende twee jaren voorziet de internationale economische organisatie een hogere groei in de Verenigde Staten. Dat bleek uit nieuwe cijfers die vorige week werden gepubliceerd. In 2017 zou dit uitkomen op 2,3 procent om nadien aan te trekken tot 2,5 procent in 2018, respectievelijk 0,1 en 0,4 procentpunt hoger dan voordien gedacht.

Donald Trump liet onlangs weten naar een groei van 4 procent te willen gaan. Dit lijkt wel zeer hoog gegrepen… Maar wie weet.

Laten we wel niet vergeten dat een hogere economische groei kan leiden tot een forsere tapering door de Federal Reserve en op termijn zal een hoge groei leiden tot hogere inflatie, hogere rente en dus minder leenopportuniteiten om te investeren. Dat zal dan weer de groei afremmen.

De importtarieven die Trump wil invoeren vormen dan weer een ander verhaal. Die kunnen de wereldwijde handel en economische groei schaden. Lagarde zei echter dat het te vroeg is om hierover uitspraken te doen.

Wat de rest betreft wacht het team af wat de uitkomsten zullen zijn.

Verder wees de topvrouw van het IMF er nog op dat in Afrika grote onzekerheid heerst over de ‘America first’ politiek. Zal Trump de Afrikaanse landen financieel blijven bijstaan? Zal Amerika de VN-vredesmissies blijven steunen?

En uiteraard is er wereldwijd angst voor de gevolgen van de protectionistische politiek! De nieuwe president benadrukte al duidelijk dat hij Amerikaanse jobs wil beschermen door te voorkomen dat bedrijven zich in het buitenland vestigen. Hij wil hoge invoertarieven om te voorkomen dat producten in het buitenland worden geproduceerd om daarna aan de Amerikaanse burgers te verkopen. Hij liet verder al weten een verdrag met Canada en Mexico te willen heronderhandelen, namelijk NAFTA, de North American Free Trade Agreement…

Bron: Bloomberg

Foto: AFP