Plotse Amerikaanse inreisverbod voor islamitische staten zorgt voor chaos op luchthavens

Een nieuwe dag, een nieuwe ontwikkeling onder het beleid van Trump. Dit is alvast de samenvatting van de voorbije week waarbij niet enkel de Verenigde Staten belangrijke ontwikkelingen ondergaan maar ook de rest van de wereld. Het hoogtepunt lijkt Trump voor het weekend gehouden te hebben, namelijk een volledig (ondoordachte) en plotse immigratiestop voor diverse islamitische landen. Algemene chaos is alvast het resultaat.

Tijdens de verkiezingscampagne was immigratie een belangrijke thema waarbij onder meer de bouw van een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten werd aangekondigd. Alsof dit alles niet genoeg is heeft Trump nu een decreet uitgevaardigd waarbij personen niet meer mogen reizen uit diverse islamitische Staten naar de Verenigde Staten.

De staten welke geviseerd worden door Trump zijn Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Dit voor een voorlopige termijn van 4 maanden. Waar dit alles echter verschilt met andere immigratiewetten is dat ook alle personen met een geldig visum uit deze landen de Verenigde Staten niet meer mogen binnen komen.

Onder meer de zogenaamde greencards  en zakenmensen die momenteel in het buitenland verblijven kunnen hierdoor niet meer terugkeren naar de Verenigde Staten waardoor reeds diverse families uit elkaar werden gerukt. Diverse internationale bedrijven waaronder Alphabet, Facebook en Apple maakten reeds protest hiertegen aangezien honderden werknemers afkomstig uit deze landen niet meer kunnen terugkeren.

Alphabet Inc. maakte reeds bekend dat het overweegt om buitenlandse filialen te openen indien deze maatregelen actief blijven om zodoende de aanwezige talenten niet kwijt te geraken. De kans dat tal van andere internationale bedrijven dit ook zullen doen is niet ondenkbeeldig.

Het plotse en abrupte inreisverbod voor geldige visums zorgt dan ook voor een grote chaos op internationale luchthavens waarbij al verscheidene arrestaties werden genoteerd. Op welke manier deze honderden reizigers nog kunnen terugkeren naar de Verenigde Staten is op dit moment volstrekt onduidelijk. Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd weigeren ondertussen deze reizigers door de enorme consequenties die dit kan meebrengen. Zo kunnen deze de rechten verliezen om het Amerikaanse luchtruim te betreden en staan er zeer zware boetes op het binnenbrengen van deze personen.

Bovenop de chaos die Trump hiermee creëerde is ook duidelijk dat de landen werden geviseerd die geen goede relaties met de Verenigde Staten hebben. Iran werd hierbij direct op de zwarte lijst gezet terwijl Saoedi-Arabië geen enkele beperking kreeg opgelegd. Ook werd door Trump opgemerkt dat binnen vier maanden mogelijks christelijke Syriërs wel welkom zullen zijn.

Trump is er alvast in geslaagd om de lont niet enkel in het Midden-Oosten aan te steken. Dit alles doet meer en meer terugdenken aan beperkingen voor bepaalde rassen en het stigmatiseren van bevolkingsgroepen. Niet enkel de wereldeconomie dreigt ten onder te gaan aan het protectionisme van Trump maar ook de wereldvrede lijkt verder dan ooit te worden.

Ondertussen zit Europa in bijzonder slechte papieren waarbij de Rusland zich meer en meer in een oorlogsretoriek terugtrekt, de Zuiderse grenzen lek zijn en er nog miljoenen migranten de overstap willen maken naar Europa. Niet enkel de Eurozone maar geheel Europa staat zwaar onder druk waarbij het verliezen van de Amerikaanse steun in de NATO en op het wereldtoneel dit alles in een stroomversnelling zullen brengen.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com

http://www.cnn.com

http://www.cnbc.com

http://welt.de