Belangrijke paradigm shift in de wereldhandel!

Volgens de Duitse Kamer van Koophandel is de VS niet langer de belangrijkste buitenlandse handelspartner van de sterkste economie ter wereld.

De Verenigde Staten tuimelt naar een derde plaats en moet zelfs Frankrijk voor zich dulden op plaats 2.

De belangrijkste handelspartner voor de grootste economie van de EU en de eurozone is sinds dit jaar voor het eerst China.

De VS blijft evenwel de belangrijkste afzetmarkt voor de Duitse productie. Maar in termen van totaal handelsvolume spannen de Chinezen de kroon.

In 2016 daalde de export naar de VS met ruim 5%. Met de verkiezing van Trump, die meer banen in eigen land en hogere importheffingen beloofde, zal die daling de komende jaren wellicht nog toenemen.

De spectaculaire “groei” van de Chinese economie en de enorme stimuleringsmaatregelen van Peking hebben Chinese goederen artificieel goedkoop gemaakt voor Duitse consumptie, terwijl de Duitse technologie zeer gegeerd is in China.

Zo investeert de Chinese overheid massaal in nieuwe infrastructuur, zowel voor transport als energie. Daar is de Duitse industrie nauw bij betrokken, en dat wordt nu ook weerspiegeld in de cijfers.

Of de Chinese groei robuust genoeg is om de koppositie te blijven claimen is voorlopig nog koffiedik kijken. De Chinezen kopen alles op de pof van hun eigen centrale bank. Als de investeringen niet renderen zit het land weldra in grote moeilijkheden.

Dat China vanaf nu een belangrijkere handelspartner is geworden dan de VS, kan wellicht gevolgen hebben voor de geopolitieke positie van Duitsland, die nu een zuiver atlantistische koers varen en (zij het gematigd) voorstander zijn van het aanhouden van de sancties tegen Rusland.

De linkerzijde in Duitsland is alleszins een koele minnaar van de sancties. Zij zullen deze cijfers dan ook gretig aangrijpen om druk te zetten op de atlantistische CDU om de banden met Moskou en Peking aan te halen, en de blik vanaf nu op het Oosten te richten.

Rest ons de vraag: waarom niet?

Bron: Zeit

Foto: Wikimedia Commons