Centrale banken aan het woord komende week

Komende week maken heel wat centrale banken hun opwachting. De Federal Reserve bijt de spits af op woensdag, een dag later gevolgd door de Bank of England en vrijdag nog de Russische centraal bankiers.

De Federal Reserve vergadert komende week over het monetaire beleid. In tegenstelling tot onze Europese Centrale Bank zijn zij heel wat vroeger gestart met massale stimulus, na de financiële crisis. Hun economie zit dan ook ver voorop tegenover de onze. Waar Europa maar zwakke groeicijfers kan neerleggen en een inflatie die ver beneden de beoogde 2 procent blijft, heeft Amerika haar voornaamste doelstellingen bereikt.

Volledige werkgelegenheid, wat bij de Federal Reserve eigenlijk overeenkomt met een werkloosheid die minder dan 5 procent bedraagt, is bereikt. Verder een inflatie die in december uitkwam op 2,1 procent op jaarbasis (in november 1,7 procent en in oktober 1,6 procent) en een degelijke economische groei voor 2017 die volgens economen ruim boven de 2 procent zal uitkomen. Slechte exportcijfers deden de groeicijfers voor afgelopen vierde kwartaal geen deugd maar al bij al kunnen de VS ook voor vorig jaar een mooie staat van dienst voorleggen.

De Amerikaanse centraal bankiers verhoogden reeds twee maal de rente, telkens in december van 2015 en 2016. Er worden nog twee tot drie renteverhoging verwacht dit jaar. Komende week zal dat waarschijnlijk nog niet het geval zijn. Momenteel varieert de Federal Funds Rate in een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent.

Ter info: de werkgelegenheid in de VS, iets wat zoals eerder vermeld nauwlettend in het oog wordt gehouden door de centrale bank, wordt vrijdag nog eens onder de loep gehouden met een jobrapport over januari.

De Bank of England zal donderdag ook met een rentebesluit komen. De centraal bankiers zetten in op stimulerend beleid en lage rente aangezien het voor hen ook belangrijk is de negatieve gevolgen van een brexit te counteren. De laatste groeicijfers waren echter zeer behoorlijk… De gevreesde malaise bleef tot nu toe uit.

Algemeen wordt geen verandering in het beleid verwacht, al evolueerde de taal van de centrale bank al wat meer naar de mogelijkheid van nabije ‘rate hikes’. De rente staat momenteel op een tarief van 0,25 procent.

Bronnen: belfasttelegraph.co.uk, De Tijd

Foto: bankofengland.co.uk