Rusland wil ontginning olievelden in Midden-Oosten verder uitbouwen

Lukoil PJSC, één van de bekendste oliebedrijven in Rusland is momenteel volop in gesprek om 2 olievelden te ontginnen in Iran. Ook worden de mogelijkheden bekeken voor een verdere groei n het Midden-Oosten in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Koeweit.

Nu Iran langzaam zijn plaats terugkrijgt op het wereldtoneel en terug toegang verkrijgt tot de internationale markten ziet Moskou zijn kans mooi om partnerdeals af te sluiten. Op dit moment is Lukoil reeds actief in Irak en Egypte waarbij het maar al te graag Iran in dit rijtje zou bijschrijven.

Om dit alles verwezenlijken is het in gesprek met National Iranian Oil Co. over de olievelden Ab Teymour en Mansouri in het Westen van Iran. Lukoil hoopt in de eerste helft van dit jaar reeds te kunnen beginnen ontginnen in deze velden.

In totaal heeft Iran 70 olie-en gasvelden aangeduid waarin buitenlandse bedrijven kunnen participeren. Op deze manier probeert het land toegang te verkrijgen tot kapitaal en technologie na het opheffen van de sancties. Amerikaanse bedrijven kunnen door bijkomende sancties nog steeds niet investeren in Iran waardoor de mooie kansen door Europa en Rusland zullen worden ingepikt.

Tot op heden zijn de boringen in Block 10 in Irak voor Lukoil reeds zeer succesvol geweest. In Irak hoopt men nog dit jaar in het Zuiden één of twee bijkomende bronnen aan te boren. De olie is er van goede kwaliteit waardoor Lukoil zeker doorgaat met de huidige plannen.

Ook in Abu Dhabi en Koeweit werden reeds samenwerkingen opgezet waardoor Rusland volop aan belang wint in het Midden-Oosten. In Saoedi-Arabië daarentegen verlaat het bedrijf eind 2017 de samenwerking met Saudi Arabian Oil Co. wegens de te lage opbrengst.

Rusland bouwt op deze manier zijn macht verder uit in onder meer het Midden-Oosten. Dit verklaart mede de grote militaire inspanning die het land levert in Syrië. De Verenigde Staten verliezen op deze manier nog meer de macht in de regio waarbij het machtsvacuüm direct wordt ingevuld door Iran en Rusland.

Trump wil de sancties tegen Iran opnieuw opvoeren wat met de voorbije week in gedachten mogelijks sneller dan verwacht een feit kan zijn. Zowel Iran als Rusland opnieuw op de knieën dwingen zal hierbij echter een iets te optimistische gedachte zijn.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com