Bovespa op record. Investeren in Brazilië?

In hoeverre zijn beurzen een indicatie voor de onderliggende economische prestaties van een land? Als we de Bovespa-index mogen geloven, dan staat Brazilië er bijzonder goed op. Maar, wat klopt daar van in de realiteit?

De Bovespa kende een crisis – net zoals het gros van de landen ter wereld – in 2009. Een nieuwe serieuze dip kwam er rond het begin van 2016. Sindsdien echter is de Braziliaanse beurs aan een ontstuitbare opmars bezig.

Van 40.000 punten (begin 2016) ging het in een jaar tijd naar 65.000 punten (vandaag). Het evenaren van het hoogtepunt uit 2008, net voor de uitbraak van de financiële crisis, komt zo weer wat dichterbij.

Het optimisme op de beurs kan alvast niet samenhangen met de economische groei. De prognoses voor 2017 zijn slecht. Het Zuid-Amerikaanse land is de crisis van 2009 eigenlijk nooit echt te boven gekomen.

Sinds 2014 zat Brazilië (opnieuw) in een recessie. In de vorige 24 maanden was er een economische krimp van wel 8 procent. Dit jaar gaat het beter maar zal de groei toch amper 0,5% van het BBP bedragen.

“Alle sectoren hebben af te rekenen met moeilijkheden. Het herstel zal klein zijn en zal lang gaan duren”, aldus Alberto Ramos, econoom bij zakenbank Goldman Sachs.

Terwijl de economie te maken had met inkrimping, ging de Bovespa er op een jaar tijd sterk op vooruit en verwacht de Centrale Bank een groei dit jaar van wel 9 procent.

Waar trekken investeerders zich aan op? De inflatie is mogelijk een verklarende factor. De geldontwaarding bedroeg in de voorbije jaren wel 9 à 10 procent. Door ingrijpen van de centrale bank is dat vandaag teruggelopen tot ‘slechts’ 6 à 7 procent.

De regering wil in de komende 2 jaren bezuinigingsmaatregelen doorvoeren in o.a. de sociale zekerheid. Ondernemers hopen op een stabiel klimaat, zodat ingezet kan worden op (eindelijk) een duurzame groei.

Toch zijn de hoge interestvoeten (6%, gecorrigeerd reeds voor inflatie) een rem op nieuwe investeringen.

The Financial Times