Federal Reserve wacht wellicht plan Trump af

Het rentebeleid van de Federal Reserve wordt gestaag aangescherpt, dat is althans het plan van voorzitter Janet Yellen nadat de economie van de Verenigde Staten van Amerika heeft bewezen sterk genoeg in de schoenen staan. Echter, na de aanstelling van President Trump, lijkt de Federal Reserve een afwachtende houding aan te nemen.

Woensdagnamiddag staat er weer een vergadering van de bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank op de agenda. Er zal besproken worden wat er met de rente zal gebeuren op basis van de huidige economische toestand en de vooruitzichten in de nabije toekomst.

De aandacht voor de Federal Reserve is sinds de inauguratie van de nieuwe president Donald J. Trump een beetje naar de achtergrond verschoven omdat Trump vrijwel onmiddellijk in actie schoot met allerhande beslissingen en het ondertekenen van verschillende decreten.

Sinds hij vertoeft in het Witte Huis, staat de wereld een beetje op zijn kop. Een inreisverbod, tumult met China vanwege contact met Taiwan, een toereikende hand naar Rusland, etc… Kortom, de kersverse president zorgt voor redelijk wat onzekerheid en dat voelen ze ook bij de Federal Reserve.

Normaliter zal het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank dit jaar verder verstrakt worden. Maar door de volatiliteit die gecreëerd wordt door President Donald Trump, wilt voorzitter Janet Yellen waarschijnlijk liever wachten met het verhogen van de rente.

Analisten verwachten daarom dat de Federal Reserve woensdag zal beslissen om de rente stabiel te houden op het huidige niveau afwachtend op het economische beleidsplan van Trump.

De marktkenners verwachten dat Yellen enkele testmaanden zal inlassen om de reactie van de Amerikaanse economie af te wachten maar vermoeden wel dat het plan van de renteverhogingen zeker niet geannuleerd zal worden vermits de economie voorlopig nog altijd sterk aan het groeien is.

Volgens professor economie Sung Won Sohn staan er een reeks renteverhogingen stand-by klaar om geactiveerd te worden, maar voor de zekerheid worden deze ‘rate hikes’ uitgesteld totdat er meer duidelijkheid is omtrent de bedoelingen van de Trump-administratie.

Bronnen: BusinessInsider, CNBC, PostandCourier

Foto: Wikimedia