Vlucht naar veilige havens

In The Financial Times maken ze zich zorgen over Nederland. De verkiezingen – en het succes van Geert Wilders – zou het einde betekenen van een zich herstellende economie. Maar, zijn al die negatieve voorspellingen wel gerechtvaardigd?

De Amerikaanse zakenkranten maken zich druk over het oprukkende ‘populisme’ in Europa. Met verkiezingen in Duitsland (Alternative für Deutschland), Frankrijk (Marine Le Pen – Front National) en Nederland (Geert Wilders – PVV) in de komende 6 maanden, lijkt die ongerustheid op het eerste gezicht gegrond.

De rechts-populistische partijen willen een einde stellen aan de euro en willen de EU ontmantelen. Maar zal het zo’n vaart lopen? De kans dat Geert Wilders de Premier van Nederland wordt is bijzonder klein. Bijna geen enkele partij wil met hem een regeerakkoord gaan sluiten.

Volgens The Financial Times zal een overwinning van Wilders het ondernemersvertrouwen en investeringsklimaat in Nederland sterk verzwakken.

Analisten van Bank of America Merrill Lynch stellen dat “populisme het buzzwoord van de kredietmarkten in 2017 is”. Economen bij JP Morgan stellen dan weer dat “de verkiezingen in de Europese landen een van de grootste uitdagingen vormen voor het investeringsklimaat”.

Annabel Schaafsma van ratingbureau Moody’s vermoedt dat we in Nederland de komende tijd een vlucht gaan zien richting ‘veilige havens’. “Er is geen reden om aan te nemen dat Nederland zal ontsnappen aan de volatiliteit op de markt, ten gevolgen van de politieke situatie.”

Vraag is op wat al deze uitspraken gestoeld zijn? De economische groeiprognoses voor Nederland bijvoorbeeld zijn goed, de begroting is in evenwicht (dit in groot contrast met België, waar een tekort is van -3 % van het BBP). De staatsschuld in Nederland bedraagt – met 63,5 procent van het bruto binnenlands product – bijna de helft van de Belgische.

Al deze positieve factoren stabiliseren de economie en wegen waarschijnlijk veel zwaarder door dan de zogenaamd ontwrichtende verkiezingen van maart. Die mening deelt ook Graham Taylor, senior-adviser bij de Nederlandse Rabobank. “De politieke situatie heeft nagenoeg geen enkel effect op bijvoorbeeld de Nederlandse staatsobligaties”, zo klinkt het.