Bank of England duwt pond lager na rentebehoud

De Bank of England kondigde donderdag aan dat de groeivooruitzichten van de Britse economie positiever zijn dan verwacht. Dit jaar moet het lukken om een groei te realiseren van 2 procent maar dat wilt niet zeggen dat de rente verhoogd zal worden. Het ‘tegenvallende’ nieuws duwde het Britse pond lager omdat speculanten gokte op een mogelijke renteverhoging.

Een vreemde reactie van het Britse pond want al bij al is het verhogen van de groeiprognose een positieve ontwikkeling. Maar het is de beslissing van de Bank of England om de rente stabiel te houden, dat voor een negatief effect zorgt op de Britse eenheidsmunt.

Over de economie mogen de Britten voorlopig niet klagen. Na het referendum verhoogde de BoE hun groeiverwachting naar 1,4 procent maar die prognose hebben ze nu bijgesteld naar 2 procent, een flinke stijging.

Ondanks de tweede verhoging van de groeivooruitzichten, vinden de bestuursleden van de centrale bank het te riskant om de rente plotsklaps met enkele procentpunten te doen stijgen. Het pond daalde met 0,7 procent ten opzichte van dollar en 1,29 procent tegenover de euro.

Het huidige momentum in de Britse economie is te danken aan het herstelde consumentenvertrouwen, de afgelopen maanden zijn de winkelverkopen in het Verenigd Koninkrijk fors toegenomen.

De fiscale stimulus van de Britse overheid heeft er ook voor gezorgd dat de economie ‘back on track’ is. Verder is er ook een significante stijging in de Britse export dankzij de continue daling van het pond sinds het referendum en de verbeterde outlook voor de wereldeconomie.

Het gevolg hiervan is dat de Britse inflatie een flinke opstoot te verduren kan krijgen, op zich een goed signaal maar met een opkomende harde brexit in het verschiet, blijft de Bank of England voorzichtig met hun rentebeleid. Er zijn voorlopig nog teveel risico’s en onzekerheden om de rente te verhogen.

De economische groei en de werkgelegenheid kunnen in het gedrang komen bij een slechte getimede renteverhoging, iets wat de Bank of England liever wilt vermijden gezien de turbulente periode die op hun afkomt door de brexit.

Volgens sommige bestuursleden komt het inflatiecijfer akelig dicht bij de ‘limiet’, het goedkope pond heeft misschien wel voordelen voor de export, maar het maakt de import uit andere landen wel een pak duurder. Het is aan de overheid om dit nauwlettend op te volgen en in te grijpen wanneer nodig.

Bronnen: De Tijd, CNBC, Reuters

Foto: Petr Kratochvil – PDP