Klimaatnegationisme geeft VS economische groei

Wordt u ook zo moe van alle geitenwollensokken-types die u iedere dag komen vertellen dat auto’s slecht zijn, dat vlees eten niet goed is voor het milieu, enz?

Dat de aarde opwarmt, is waarschijnlijk waar. Dat dit de schuld van de mens is, valt met veel minder zekerheid te bewijzen. De koe stoot immers een pak meer CO2 uit dan de mens…

Donald Trump heeft in zijn omgeving enkele klimaatsceptici en klimaatnegationisten zitten. In Europa vinden politiek-correcte zieltjes dit schokkend. In de Angelsaksische wereld is het echter doodnormaal. Ook het Verenigd Koninkrijk telt heel wat toonaangevende klimaat-ontkenners.

Nu hoeft dat klimaatnegationisme niet slecht te zijn voor de economie. Wel in tegendeel! Adviseur Myron Ebell was de afgelopen dagen te gast in Brussel. Ebell, die als lid van het transitieteam meetekende aan Trumps klimaatbeleid, gelooft dat de verkiezing van Trump een unieke kans is om Amerika en de wereld af te leiden, van wat hij noemt, een rampzalige koers.

De klimaatscepticus vermoedt onder andere dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, minder zullen bijdragen aan de klimaatprogramma’s van de VN en Obama’s restricties op de uitstoot van broeikasgassen zullen terugschroeven.

De VSA moeten opnieuw gaan inzetten op olie en gas, en de groene hobby’s achter zich laten. “Als de VS de grootste gasproducent worden – wat ze vandaag al zijn, of toch bijna – dan kan dat Europa verlossen van de controle door Rusland.”

“Als de VS de grootste olieproducent worden – wat we denk ik al geworden zijn – dan kunnen het Midden-Oosten en de OPEC-landen de olieprijs niet meer manipuleren, zoals ze al een generatie doen.”

Merk op hoe Myron Ebell economische, ecologische en geostrategische doelstellingen aan elkander weet te koppelen. De stijgende olieprijs is een goede zaak voor de schaliegasproductie, die in verhouding nu terug leefbaarder/rendabeler wordt.

Donald Trump zei vlak na zijn aanstelling als president reeds dat hij de schaliegasindustrie in Amerika zal ondersteunen. “De schaliegasrevolutie zorgt voor extra belastinginkomsten en bijkomende jobs”, aldus Trump.

Dat het Trump en zijn gezelschap menens is, bleek vorige week toen de President groen licht gaf voor de ingebruikname van de gecontesteerde Keystone XL- en Dakota Access-pijpleiding.

Bron: The New York Times, De Morgen, The Financial Times, Forbes