Nederlandse economie kent krachtige groei

Het lijkt niet op te kunnen met de Nederlandse economie. De meeste bedrijven staan er goed voor en het consumentenvertrouwen ligt op een historisch hoog niveau. Ook de arbeidsmarkt doet het goed.

Van alle kanten bereikt het nieuws over de groeiende Nederlandse economie.

De Nederlandsche Bank (DNB) schreef in z’n halfjaarlijkse rapport over de economische ontwikkelingen, waarbij de Nederlandse economie in een verrassend krachtig tempo en over de hele linie groeit.

De consumptie groeit jaarlijks met 1,5 tot 2 procent, door hoger beschikbaar inkomen van huishoudens, fors herstellende huizenprijzen en een consumentenvertrouwen dat is opgelopen tot boven het pre-crisisniveau.

Het gaat ook goed op de arbeidsmarkt, zoals het UWV constateerde. De uitkeringsinstantie voorziet dit jaar zelfs bijna 1 miljoen vacatures, zo maakte zij maandag bekend.

En de NEVI, het instituut van de inkoopmanagers, gaf ook al bijzonder goede cijfers uit.

Voor januari komt de Nevi PMI (Purchasing Managers’ Index) uit op 56.5.

Die score ligt wat lager ten opzichte van de maand december (57.3), maar toont nog steeds een bijzonder forse groei, waarbij een waarde boven de 50 wijst op een toename van de industriële bedrijvigheid.

Het aantal nieuwe orders nam voor de elfde maand op rij toe en de productie nam aanzienlijk toe, wat vervolgens bijdroeg aan een stijging van de voorraad gereed product.

Om de al lange tijd aanhoudende ordergroei het hoofd te bieden, breiden bedrijven hun productiecapaciteit uit en neemt men extra personeel aan.

De werkgelegenheid groei hiermee al 23 maanden op rij, waarbij de groei de afgelopen maand de hoogste was in 71 maanden tijd.

Maar daarmee komt men ook bij het probleem dat bedrijven moeite krijgen om voldoende personeel aan te trekken, met als gevolg dat er achterstanden in de productie ontstaan.

Bedrijven melden voor de derde maand op rij dat ze gewenste productie niet kunnen realiseren.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de toegenomen vraag naar werknemers in bijna alle sectoren van de Nederlandse economie tot grotere tekorten aan personeel leidt.

En los daarvan stijgen de inkoopkosten sterk door voornamelijk hogere olie- en staalprijzen.

Die stijging leidt uiteindelijk weer tot hogere verkoopprijzen.

Met andere woorden: inflatie ligt op de loer.

Bronnen: UWV, DNB, FD, Nevi

Foto: Flickr