Bankensocialisme in Europa: de goede leerlingen betalen de rekening van de slechte

Er wordt een nieuwe politieke wig gedreven tussen Duitsland en Italië, respectievelijk de eerste en de derde economie van de eurozone.

UniCredit, Italië’s grootste bank, zit in slechte papieren en moet van Brussel uiterlijk tegen eind februari een plan op tafel leggen hoe het haar subprime leningen (15% van al haar leningen, goed voor 17.7 miljard euro) gaat managen en wegwerken. Het antwoord van UniCredit: kapitaal zuigen uit het Duitse HVB, een kerngezonde dochter van UniCredit in München.

Dit jaar zal UniCredit een dividend van 3 miljard euro uit HVB ontvangen. Dat betekent dat er sowieso kantoren in Beieren zullen moeten sluiten en jobs zullen sneuvelen. Ongehoord voor zo een kerngezonde bank. Bij UniCredit doen ze alsof hun neus bloedt: het is normaal dat een gezonde dochter haar zieke moeder helpt.

Wat UniCredit doet is natuurlijk niet verboden: als moederholding bepaalt zij welk dividend er precies wordt uitgekeerd en in principe staat het UniCredit vrij om geheel HVB te liquideren.

Anderzijds is dit weer een geniepige wijze waarop de Duitsers solidair zijn met de Italianen. In München en Berlijn zijn ze alvast “not amused”. Eerst moet de ECB op kosten van de Duitse economie miljarden aan Italiaanse obligaties opkopen, nu zuigt Italië’s grootste bank haar Duitse dochter leeg.

Benieuwd hoe lang zo’n bankensocialisme blijft duren.

Foto: Metropolico.org

Bron: Financial Times