Handelsvolumes stijgen met meer dan 50 procent in januari

De afschaffing van de speculatietaks zorgde voor een aanzienlijke stijging in de handelsvolumes van Belgische aandelen. Tot deze conclusie kwam De Redactie na een rondvraag.

Brokers rapporteerden minstens de helft meer transacties in januari. Dit is te danken aan het afschaffen van de speculatietaks sinds nieuwjaar, na slechts een bestaan van 1 jaar.

De cijfers van De Redactie: Bolero spreekt van een toename van 50 procent, Keytrade Bank van 55 procent en bij MeDirect Bank loopt dit zelfs op tot 70 procent.

Bart Vanhaeren, General Manager bij Bolero kon het volgende kwijt tegenover De Redactie:

Als we kijken naar midden vorig jaar, wanneer de speculatietaks eigenlijk in alle hevigheid toesloeg, zien we zelfs een verdubbeling. Toen de afschaffing in oktober werd aangekondigd zagen we meteen het aantal transacties stijgen en eenmaal de afschaffing er in januari echt was kwam daar nog een extra boost bij.

Wat hield deze verguisde taks weer net in. Even recapituleren. Deze belasting op meerwaarden werd van kracht vanaf 1 januari 2016. Bij elke winst, genomen binnen de zes maanden na aankoop van een effect, moest 33% belasting worden betaald. Officieel moest dit zorgen voor verminderde speculatie en wat extra inkomsten voor de staat. De motieven moeten echter vooral gezocht worden bij de druk vanuit linkse zijde, kritiek over beleggers die rijke mensen zijn die amper belast worden en bovendien vaak op korte termijn winst willen halen zonder echt te investeren in de economie… Minister van financiën Van Overtveldt liet zich al van bij het begin zeer kritisch uit over de speculatiebelasting.

Ze was absoluut geen succes. Niet alleen schaadde ze de handel in kleine aandelen op Euronext Brussel en de appetijt voor beursgangen bij kleine risicovolle ondernemingen. Ze kostte de overheid ook nog eens geld. De speculatietaks bracht bitter weinig op maar de beurstaks ging fel naar beneden door de mindere handel van particuliere beleggers. Het waren trouwens enkel die laatste die de belasting verschuldigd waren, wat ook nog eens op veel kritiek stuitte.

Vincent Van Dessel, de topman van de Brusselse beurs verklaarde eerder al dat de handel weer opveerde na de afschaffing en wees op de absolute malaise tijdens 2016. De volumes bij de kleinere aandelen van de BelSmall daalden in 2016 met maar liefst 38,3 procent tegenover 2015. De handel in onze MidCap-noteringen kalfde 28,7 procent af. Volgens Vincent Van Dessel was het tijdens de zomermaanden juli en augustus echt desastreus met een handelsvolume dat twee derde kleiner was. Van Dessel waarschuwde echter meteen voor andere belastingen die in de plaats zouden kunnen komen.

Volgens Vanhaeren (hierboven geciteerd) werd de speculatietaks niet als rechtvaardig beschouwd door kleine beleggers. De regering moet hier rekening mee houden naar de toekomst toe. Het is volgens hem verder dan aan de beleggers om te bepalen of nieuwe belastingen wel eerlijker zijn.

Bronnen: De Redactie/VRT Nieuws, De Tijd

Foto: Belga