Verenigde Staten riskeren handelsoorlog met 4 van de 6 belangrijkste handelspartners

Trump blijft de markten opschrikken met talrijke aankondigingen en dreigementen omtrent bestaande handelsakkoorden. Indien hij dit pad blijft bewandelen dreigen de Verenigde Staten in een recessie te belanden aldus Austan Goolsbee, voorzitter van de Council of Economic Advisers onder het bewind van Obama.

Het probleem met Trump is niet enkel dat hij nogal hard tekeer gaat in een wereld waarin bepaalde gevoeligheden decennialang werden gerespecteerd. Zowel tegen vijanden als eeuwenlange bondgenoten is de toon van Trump dezelfde. Een gegeven wat onder meer in Canada, Japan, Europa en Australië reeds de wenkbrauwen deed fronsen.

Een ander nog groter probleem is echter dat Trump op alle fronten tegelijk zijn gelijk probeert te halen waarbij hij op dit moment een handelsoorlog riskeert met niet minder dan vier van de zes belangrijkste handelspartners van de Verenigde Staten. Zelfs de Verenigde Staten, de belangrijkste en grootste handelsnatie ter wereld kan een dergelijke handelsoorlog niet aan.

Het opzeggen van bestaande handelsakkoorden en het uitlokken van een handelsoorlog met onder meer China en andere grootmachten kunnen dan ook het perfecte recept zijn om de huidige groei om te buigen in een wereldwijde recessie. Dit enkel en alleen door het gedrag van één persoon welke geacht wordt net meer akkoorden te sluiten dan deze op te blazen.

Sinds de grote depressie in de jaren ’30 werd er geen echt grote handelsoorlog meer uitgevochten in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Er werd daarentegen des te meer werk gemaakt van handelsverdragen en een verdere globalisatie.

Waar Trump doet uitschijnen dat landen als China, Duitsland en Japan er amper toe doen en geen partij zijn voor de Amerikaanse economie kunnen deze echter een veel grotere impact hebben dan Trump doet uitschijnen. Zowel Europa, China als Japan kunnen hun munt blijvend laag houden waardoor de export van Amerikaanse producten een stuk duurder wordt. Europa, traditioneel één van de grootste afzetmarkten van Amerikaanse producten werd reeds meermaals op de korrel genomen waarbij duidelijk gemaakt wordt dat de toekomst van de Europese Unie niet direct steun meer moet verwachten vanuit de VS.

Naast de conflicten met externe handelspartners is Trump ook volop in discussie met de FED. Deze wil namelijk de rente doen stijgen, dit op een moment dat Trump net een zwakkere dollar wenst. Dit zou de positie van de Amerikaanse goederen nog duurder maken, iets wat absoluut gemist kan worden door de gestegen productiekosten van het “America first”-principe.

Onder meer het Euro-beleid van Duitsland welke misbruik maakt om marktaandeel te veroveren en de zwakke Yen zouden de oorzaken zijn van talrijke Amerikaanse handelsproblemen. Uiteraard is het gebrek aan competitiviteit in de Verenigde Staten geen probleem en kan Trump er niets aan doen dat andere handelspartners beter presteren. Dit alles lijkt meer en meer het verhaal van een kleuter te worden die de schuld altijd bij een andere legt. Alleen is dit helaas bittere realiteit geworden waarbij het einde er minder en minder rooskleurig  uitziet.

Bronnen:

http://www.cnbc.cm