Onzekerheid in de markt niet direct zichtbaar

Een voormalige TV ster als president van de Verenigde Staten zorgt niet gelijk voor onzekerheid op de markten, zo blijkt.

De Dow Jones Industrial Average staat comfortabel boven de 20.000 en ook de S&P 500 noteert dicht bij haar all-time high van afgelopen januari.

Het lijkt er op dat beleggers de onzekerheid die de nieuwe Trump-administratie met zich meebrengt van zich af heeft weten te schudden.

Toch zijn er ook tekenen dat niet alles is wat het lijkt.

Ten eerste is volgens Bloomberg het aantal nieuwsitems dat het Engelse woord voor onzekerheid – “uncertainty” – bevat nog nooit zo hoog geweest.

Ten tweede staat de stressbarometer, de Chicago Board of Options Exchange Volatility Index – dat ook wel bekend staat als de VIX, bijzonder laag de laatste maanden.

Wanneer vervolgens naar Washington gekeken wordt zien we dat er juist behoorlijk wat onrust heerst. Het verschil tussen de VIX en de Global Economic Policy Uncertainty Index staat daarom op het moment op recordniveau.

Een theorie waarom de VIX zo laag staat is dat aandelenmarkten steeds meer in verschillende richtingen bewegen – wegens het onvoorspelbare karakter van Trump – waardoor gerealiseerde correlatie onderdrukt wordt en daarmee de volatiliteit van de index.

Gekeken naar bewijs voor nervositeit in de markt zal vervolgens en ten derde gekeken moeten worden naar de CBOE Skew Index, dat de prijs meet van het opkopen van protectie tegen dramatische bewegingen in de S&P 500.

Op basis daarvan zien we juist wel bezorgdheid bij beleggers.

En ten vierde is het duidelijk dat goud als graadmeter mag worden gezien voor onzekerheid en angst in de markt. “Gestolt angstzweet”, wordt het niet voor niets schertsend genoemd.

Krediet strateeg Barnaby Martin van Bank of America:

While stocks and corporate bonds have rallied year-to-date, we see a very incongruous kind of calm in the markets at present. Note, that while equity volatility is still hovering around record lows, inflows into gold funds year-to-date in Europe have surged

Goud wordt vaak gebruikt als hedge tegen onzekere tijden vanwege haar waardevastheid. Sinds begin 2016 is er een ware vlucht geweest in met name de goud-gedekte ETF’s.

Half 2016 namen de aanhoudingen weer wat af maar sinds een paar weken is weer een flinke aangroei in de goud-ETF’s, vooral in Europa dit keer.

Ook hier weer, in de VIX is die “onzekerheid” niet af te lezen. Maar dat wil niet zeggen dat die onzekerheid niet aanwezig is.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr