Portugal op totale ramkoers met Brussel en Frankfurt

Het gaat van kwaad naar erger met Portugal. De regering in Lissabon zette het mes in de inkomsten en vooral uitgaven, drong de staatsschuld terug en kon op die manier verrassend snel aanknopen met economische groei.

Maar dat is nu allemaal verleden tijd. Momenteel zwaait een linkse minderheidsregering Costa de plak. Deze regering laat de tekorten en schulden terug oplopen en strooit opnieuw kwistig rond met nepstatuten, overbodige overheidsjobs, en pensioenverhogingen. Gevolg: de rente op de Portugese staatsobligaties begint weer te stijgen en bereikte vorige week een spread met de Duitse obligaties van maar liefst 150 basispunten.

Kortom: Brussel is not amused. De ECB lijkt niet bereid om garant te willen blijven staan voor het opkopen van staatspapier als de regering zich niet aan de begrotingsnormen houdt.

De OECD en Fitch gooien nu olie op het vuur: In een wereld die steeds protectionistischer wordt, is het Portugese model niet langer houdbaar. Fitch sust Lissabon wel door de kredietwaardigheid niet nog verder te verlagen, maar geeft daarentegen wel te kennen dat een opwaardering van de kredietwaardigheid er niet zit aan te komen.

Volgens de OECD gaat de Portugese economie de komende twee jaar niet groeien, dus lijkt er geen ruimte voor de door de regering beloofde en al deels opgestarte riante uitgavenpolitiek. Benieuwd of Lissabon onder de indruk is.

Nu Trump de protectionistische kaart trekt, zullen veel Europese investeerders eieren voor hun geld kiezen. Portugal zal daar als kleinste en zwakste economie van de eurozone wellicht als eerste de zure vruchten van plukken.

Voor Lissabon is het allemaal eender: als de economie instort, kunnen ze de rekening toch doorschuiven naar Brussel en Frankfurt, en op de koop toe Washington van de hele zooi de schuld geven. Wellicht is dat een politieke win-winsituatie voor het socialistische minderheidskabinet Costa.

Komt daar nog eens bij dat een voorstel van de regering om de Novo Bank te nationaliseren door het parlement werd weggestemd en Brussel dwars ligt voor de recapitalisatie van de Caixa Geral de Depositos ter waarde van 5 miljard euro. Met die operatie zou Portugal immers de Maastrichtnorm overschrijden.

Pittig detail: 30% van de Portugese leningen zijn non-performing. Het hoogste percentage in de eurozone. Hoger dan Italië en Griekenland.

Met andere woorden: het zal bijzonder lelijk worden.

Foto: fdecomite

Bron. Financial Times