Voeren de Duitsers een valuta-oorlog? Volgens Washington wel

Peter Navarro, de nieuwe topman van de Amerikaanse National Trade Council haalt uit naar Merkel: hij beschuldigt de Duitsers ervan om de euro artificieel goedkoop te houden om een exodus van bedrijven naar de VS uit te stellen. Het is om soortgelijke redenen dat de EU nochtans in 2016 de “upgrade” van China tot markteconomie tegenhield.

Navarro gaat zelfs een stuk verder en beweert dat Merkel het grootste obstakel is voor een duurzame handelsdeal tussen de VS en Europa. Draghi’s bazooka zou een herwaardering van de euro onnodig lang uitstellen, en dus een Amerikaanse productie-revival hypothekeren. Bovendien zijn de Europese leiders een koele minnaar van de EU, wat de politieke druk om zo’n beleid verder te zetten alleen maar doet aanhouden, of zelfs toenemen.

De Duitse regering laat alvast weten dat het geen mandaat, laat staan de mogelijkheid heeft om de koers van de euro te beïnvloeden en dat de ECB een volkomen autonome centrale bank is.

Dat is opmerkelijk. Vorig jaar beweerde de Duitse onderzoeksjournalist Ernst Wolff nog dat de ECB haar gulden regel (geen bonds opkomen onder de deposito-rentevoet) systematisch overtreedt voor Duitse overheidsobligaties.

Als dat klopt wil dat dus zeggen dat de Duitse staat de geldpersen laat draaien (en de Europeanen dus systematisch verarmt) om zijn eigen hachje te redden. Terwijl er net regels bestaan om zo’n misbruiken tegen te gaan.

Dit legt vooral pijnlijk bloot dat de ECB een onderaanneming van de Bundesbank is (en niet omgekeerd), en Frankfurt zijn orders rechtstreeks uit Berlijn ontvangt.

Zo staat Deutsche Bank technisch gezien op instorten, maar kan het al haar subprime rommel doorverkopen aan de ECB zonder dat er een haan naar kraait.

Bron: Financial Times

Foto: ‘Image: Solvency Ii Wire’  www.solvencyiiwire.com, via Gideon Benari