Bitcoin over twee maanden wettig betaalmiddel

Japan heeft een nieuwe wet die de virtuele munt Bitcoin de status van wettig betaalmiddel zal geven.

Vanaf april wordt de wet van kracht. Bedrijven die de cryptocurrency actief willen gaan gebruiken moeten zich daarvoor wel onderwerpen aan een lange lijst aan harde voorschriften.

De Japanse overheid is bezorgd dat de virtuele munt gebruikt zal worden voor criminele activiteiten.

Onder de nieuwe wetgeving is een bedrijf onder andere verplicht minimaal 100.000 dollar aan reserves te hebben.

Ook moet zij regelmatig verslag doen aangaande activiteiten aan de overheid en routinematig externe audits toestaan door de Japanse belastingdienst.

Er wordt daarnaast van Japanse bedrijven verwacht om zo’n 300.000 dollar te betalen om Bitcoins te mogen gaan gebruiken.

Daarbij krijgen zij geen garantie dat ze ook daadwerkelijk een vergunning krijgen, zelfs al houden zij zich volledig aan de regels die de overheid oplegt.

Het klonk veelbelovend maar dat lijkt bij nader inzien toch minder het geval.

Het bizarre prijskaartje zal er waarschijnlijk voor zorgen dat in ieder geval kleinere Japanse bedrijven wel drie keer na zullen denken om de cryptovaluta te gaan gebruiken.

Niet vreemd dat critici beweren dat de regels vooral bedoelt zijn om kleinere bedrijven die nu al gebruikmaken van Bitcoins, de wetgeving was tot nu toe nogal vaag, buiten spel te zetten.

Ken Kawai, van Japans advocatenkantoor Anderson Mori & Tomotsune, heeft al tal van presentaties gegeven aangaande de regelgeving en juridische aspecten van virtuele valuta in Japan.

Terwijl het nieuwe wetsvoorstel Bitcoin erkent als nieuwe betaalmethode worden virtuele valuta niet geclassificeerd als “valuta”, zo geeft hij aan.

Toch zal de erkenning van de overheid een bepaalde legitimiteit geven aan de virtuele munt, wat hoogstwaarschijnlijk een positief effect zal sorteren op de langere termijn, zo meent hij.

Zeker ook de geestelijke adoptatie zal het ten goede komen, en de daaropvolgende activiteiten om het gebruik te vergemakkelijken.

Nu al wordt in Japan Bitcoin volop gebruikt. Japan kent volgens Coinhills het op 1-na grootste handelsvolume wereldwijd.

De afgelopen maanden neemt de interesse ook toe. Meer dan 5.000 ondernemers en websites accepteren Bitcoins al als betaalmiddel.

Daarbij deden zij overigens geen slechte zaken. De waarde van een Bitcoin steeg over 2016 met 8,9 procent.

Bronnen: Bitcoin.com, Sputnik News, Live Bitcoin News

Foto: Flickr